Verschil maak je niet door alles en iedereen de schuld te geven van wat er mis is. Je moet er zelf wat aan doen, bepleit Marc-Peter Pijper. En dat hoeft echt niet gelijk met grootse gebaren; doodgewone, kleine dingen kunnen het iedere dag een beetje beter maken.

We zijn klaar met avondeten. De kinderen lobbyen al een kwartier of ze van tafel mogen. Met luide tegenzin helpen ze met afruimen. ‘Paahaaap! Moet dit in de grote of de kleine vuilnisbak?’

Een gevoel van trots maakt zich van mij meester. Mijn dochter van 8 scheidt afval! Dat concept was mij totaal onbekend toen ik zo oud was als zij. Mijn jongste papegaait vervolgens zijn grote zus na: ‘Pap! Groot of klein?’ Normaalste gang van zaken voor hem. De volgende ochtend had hij nagedacht over wat andere klimaatdingetjes: ‘Weet je pap, bomen maken toch adem?’ Huh! Toen ik 4 was, waren bomen nog gewoon om in te klimmen.

Is dit nou zo bijzonder? Nee. Als ik ze een filmpje had laten zien van Greta Thunberg hadden ze misschien sneller de mondiale klimaatbarricade beklommen. Maar zelf geloof ik gewoon in die kleine dingen. Kleine stapjes met een grote kans van slagen. Veel beter dan het vingerwijzen door de massa naar het grote, uitblijvende overheidsingrijpen, terwijl ze zelf niets anders doen dan het slachtoffer van het systeem uithangen.

Vingerwijs-evenement

En ondertussen is het allergrootste vingerwijs-evenement begonnen: de klimaattop in Glasgow, waar iedereen vindt dat de ander beter z’n best moet doen. Het Westen wil dat China van de steenkool af gaat. Maar de Chinezen klagen dat het Westen zijn fossiele voetafdruk jarenlang geoutsourcet heeft aan China. Daar hebben ze overigens wel een punt: het Westen verminderde de eigen steenkoolproductie, maar niet de vraag naar goedkope, op steenkool geproduceerde producten. Dus het probleem verschoof gewoon naar Made in China. Kortom, veel te complex.

Mijn mening? Wacht niet totdat Rutte zijn briljante deepfake speech (mis hem niet!) in het echt gaat geven. Stop met vingerwijzen, zet gewoon door met die kleine klimaatdingetjes. Hetzelfde geldt voor jou in je eigen organisatie. Het is zo makkelijk om alles en iedereen om je heen de schuld te geven van alles. De bazen van hogerop die de grote dingen bepalen, het oneerlijke beoordelingsgesprek dat je laatst had, de prestatiebonus die je daardoor bent misgelopen. Er zit vast een kern van waarheid in, maar geloof me, zo blijft er altijd wel iets waar je de schuld aan kunt geven.

Op de fiets of lopend naar kantoor

Ook bij ons bedrijf Viisi kan het altijd een paar stapjes beter. Ook al hebben we geen bazen, beoordelingsgesprekken en prestatiebonussen. Het zijn altijd de kleine dingen die aan de basis staan. Door het openen van een aantal nieuwe kantoren, kan nu iedere collega op de fiets of lopend naar het werk komen. En als het geen fietsweer is, of je toch langer moet reizen, mag je gewoon met het OV door heel Nederland, want we doen niet aan leaseauto’s. Doodgewone dingen die het iedere dag een beetje beter maken. Al die kleine dingetjes bij elkaar opgeteld maken uiteindelijk het grote verschil.

Deze column verscheen op 5 november 2021 op PW.