Hergen Dutrieux, co-founder van Viisi Hypotheken, lichtte bij BNR Nieuwsradio de uitkomsten van de Viisi Startersbarometer toe. Ondanks het negatieve sentiment onder koopstarters, ziet hij ook lichtpuntjes.  

Viisi

In het gesprek gaf Dutrieux aan dat het sentiment onder koopstarters nog niet eerder zo slecht is geweest. Slechts 11 procent van hen denk dit jaar een woning te kunnen kopen. Ook kwam ter sprake dat deze groep zelfs voor de komende vijf jaar somber is.

Lichtpuntjes

Toch kwamen er ook lichtpuntjes aan de orde.  “Ik ben enthousiast over hoe voortvarend minister De Jonge van Bouwen en Wonen van start is gegaan. Belangrijkste is dat er vaart wordt gemaakt met het bouwen van nieuwe woningen. Ook de recente plannen voor de aanpak van de stikstofproblematiek, lijken goed nieuws te zijn voor de woningbouw.”

Tip: Lees ook het artikel van BNR over de Viisi Startersbarometer

“Onze hypotheekadviseurs horen momenteel interessante verhalen van starters. Allereerst lijkt de concurrentie minder groot op de woningmarkt. Verder zie je dat taxateurs niet meer bereid zijn zulke hoge woningwaardes af te geven als we de laatste jaren hebben gezien.” Dat komt volgens Dutrieux omdat ze er niet meer zeker van zijn dat koopwoningen nog flink in waarde zullen stijgen. Goed nieuws dus voor starters, omdat het aantal overbiedingen hierdoor mogelijk afneemt. Ook is prijsstabiliteit, of zelfs een lichte daling van de huizenprijzen, mogelijk.

Over het mogelijk niet meer overbieden, zegt Dutrieux op BNR: “Het zou wellicht een trend kunnen worden. Misschien kunnen we over een kwartaal zeggen dat starters blijer zijn geworden, meer vertrouwen hebben en het dieptepunt is geweest.”

Luister het gesprek terug