De vijftigste Boekencast is een feit. In deze aflevering bepreken Erno Hannink en Tom van der Lubbe het boek ‘Leaving a legacy’ van Kaat Peeters en Omar Mohout. Een dun, praktische en waardevol boek. ideaal voor ondernemers. Met mooie praktijkvoorbeelden.

Kaat Peters doceert het vak ‘maatschappelijke innovaties’ aan de Erasmushogeschool Brussel. Ze is ook impactmaker bij haar eigen bedrijf Social Impact Projects. Omar Mohout is professor in Ondernemerschap en partner bij Nova Reperta, een consultancy organisatie.

De auteurs laten in dit boek zien dat ieder mens impact wil hebben. En we hebben ook allemaal impact, soms onbewust een slechte impact, soms bewust een slechte of goede impact.

Leaving a legacy

De planeet hebben we te leen van onze kinderen, het is dus belangrijk dat we deze beter achterlaten dan we ze gevonden hebben. Maar hoe heb je impact: daar gaat dit boek over?

Focus is belangrijk wanneer je de kans op een legacy wilt vergroten. De auteurs laten zien hoe de SDG’s (Social Development Goals) en het Doughnut-model van Kate Raworth je hierbij kunnen helpen. Dan leer je om te kiezen waar je met je bedrijf het verschil wilt maken. Daarnaast vind je in dit deel een oefening om je impact te kiezen en je legacy statement te bepalen.

Vergelijking met moeder Theresa

Impact meten staat nog in de kinderschoenen. Het word in dit boek genoemd als methode om duidelijk te krijgen en om te volgen of het effect heeft wat je doet. Hierin hebben de boekencasters Erno Hannink en Tom van der Lubbe meer het gevoel dat het proces in het boek belangrijker is dan de cijfers. Moeder Theresa heeft ook niet elke kwartaal geteld hoeveel mensen ze vandaag ging helpen. Toch heeft ze een enorm positieve impact gemaakt, tekenen zij aan.

Bekijk hieronder de Ondernemers Boekencast op YouTube. Op de website van de Ondernemer kun je de afleveringen van de Boekencast als podcast terugluisteren.

Boeken die genoemd zijn tijdens deze Ondernemers Boekencast: