In deze aflevering hebben we het over het boek De Tirannie van Verdienste. Leerzaam boek over de democratie, het neoliberale en meritocratische denken dat volledig in de maatschappij is verweven zonder dat je het in de gaten hebt, denk aan hoog- en laagopgeleid, smart-oplossingen en producten, hoe we neerkijken op mensen die minder hebben.

Interessante voorbeelden die je inzicht geven en laten zien dat we in Nederland ook die kant op drijven, terwijl Sandel genoeg bewijzen geeft dat het voor problemen zorgt. Al had Sandel er beter aan gedaan om in zijn conclusie en voor oplossingen meer Europese voorbeelden te gebruiken, zoals in de zorg en educatie.

Opvallende lessen uit het boek

  • De rol van geluk en de plek waar je geboren bent wordt door succesvolle mensen vaak over het hoofd gezien, omdat ze zelf ervaren dat ze er hard voor gewerkt hebben.
  • In een meritocratie komen de besten (opleiding, sport), op basis van hun verdiensten, bovenaan de sociale ladder terecht.
  • De meritocratie is een erfelijke aristocratie.
  • In een meritocratie kijken de winnaars neer op de verliezers, en kijken de verliezers ook neer op zichzelf.
  • Welvaartsevangelie valt nauwelijks meer te onderscheiden van de Amerikaanse droom.
  • De gedachten dat de neoliberale versie van mondialisering zorgt voor onderlinge afhankelijkheid van wereldmarkten waardoor er minder oorlogen zijn, het nationalisme worden getemperd en mensenrechten worden bevorderd. Maar, het tegendeel is bewezen.
  • Het idee van maakbaarheid, zoals als je hard werkt wordt je succesvol, als je gezond leeft blijf je gezondheid.
  • Als je gelooft in de Amerikaanse droom, dan moet je naar Denemarken verhuizen. Daar is de sociale mobiliteit het hoogst.
  • De discriminatie door opleiding, theoretische opgeleide mensen zijn slim, en praktisch opgeleide mensen zijn dom zie je overal in de maatschappij terug.
  • De besluitvorming van theoretisch opgeleide mensen is niet beter laat de geschiedenis zien, financiële crises, toeslagen affaire etc.

Beluister hier ons gesprek over het boek De Tirannie van Verdienste een interessant boek om te leren over de meritocratie. Het klinkt goed, dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen succes, totdat het tegenzit. Met ook een enkele kritische nooit over de focus van Sandel op de VS in het kijken naar oplossingen.

Meer boekencasts van Erno Hannink & Tom van der Lubbe

Op De Ondernemer vind je een overzicht van alle Ondernemers Boekencasts.

Erno Hannink is businesscoach bij Decide for Impact en Tom van der Lubbe is co-founder van Viisi Hypotheken.