In aflevering 65 van de Ondernemers Boekencast bespreken Tom van der Lubbe en Erno Hannink het boek Bedrijf Bamischijf van Cedric Muchall en Lennard Toma.

De ondertitel van het boek is Van onzinnig ‘bedrijfje spelen’ naar zinnig organiseren. Deze ondertitel geeft de tweedeling in het boek weer. Het eerste deel gaat vooral over onzinnige dingen in bedrijven en organisaties die de auteurs hebben gezien en meegemaakt. Tom prijst het feit dat de auteurs niet alleen een in your face-schrijfstijl hebben, maar ook een diepgaande kennis hebben over het onderwerp.

De boekencasters zijn positiever en enthousiaster over het eerste dan het tweede deel van het boek. Het tweede deel leest meer als een gemiddeld management boek, met het zes V’s raamwerk, inclusief een ezelsbrug om het te onthouden.

Over het boek (informatie van uitgever)

Zinniger, leuker en gezonder organiseren vraagt volgens Cedric Muchall en Lennard Toma slechts zes sleutels. Zes V’s.

Zinniger, leuker en gezonder organiseren vraagt volgens Cedric Muchall en Lennard Toma slechts zes sleutels. Zes V’s.

Door die zes aspecten serieus te nemen in je onderneming en ze onderling goed op elkaar af te stemmen, zou elke organisatie leuker en gezonder kunnen zijn voor collega’s, klanten en de omgeving.

Cedric Muchall en Lennard Toma leren elkaar kennen als collega’s bij de organisatie Keytoe. Daar voorkomen zij de valkuilen van ouderwets en onzinnig organiseren: vergaderen, het blind implementeren van de hipste managementtheorieën, overdadige regelgeving en zo nog vijftien zaken die elk bedrijf klakkeloos doet – en beter niet zou kunnen doen.

In Bedrijf. Bamischijf. belichten zij de belangrijkste aspecten van onzinnig organiseren en leggen zij uit hoe je een zinnige organisatie inricht. Een boek met heldere oplossingen voor alledaagse problemen, gestoeld op praktijkervaring en wetenschappelijke inzichten. Het heeft alleen een beetje een vreemde titel. En een managementmodel. Sorry.

Cedric Muchall (1982) heeft management, economie en rechten gestudeerd, is mede-oprichter en adviseur van o.a Keytoe en VGZ. Lennard Toma (1988) heeft International Business en organisatiepsychologie gestudeerd en is een van de bekendste gezichten van Keytoe. In 2018 schreven zij 99 Problems But The Boss Ain’t One, in het najaar van 2021 stonden ze in het theater met het programma Fuck It! en ze hosten samen de podcasts Hoe dan?! en de Ced & Len Show. Cedric en Lennard worden gezien als durvende denkers en doeners.

Meer boekencasts van Erno Hannink & Tom van der Lubbe

Op De Ondernemer vind je een overzicht van alle Ondernemers Boekencasts.

Erno Hannink is businesscoach bij Decide for Impact en Tom van der Lubbe is co-founder van Viisi Hypotheken.