In deze aflevering van de Ondernemers Boekencast bespreken Tom van der Lubbe en Erno Hannink het boek Startup funding – Alles over venture capital en hoe je het binnenhaalt, van Sjoerd Mol en Thomas Mensink.

Veel startups zoeken vroeg of laat een investering. Hoe pak je dat het beste aan? Hoe bereid je je voor? Hoe kom je in contact met de juiste investeerders? Hoe onderhandel je een goede termsheet uit? Venture capital advocaat Sjoerd Mol en startup analyst Thomas Mensink leggen het in zes hoofdstukken uit.

Opvallende lessen

Tom en Erno halen een aantal opvallende lessen uit het boek. Bijvoorbeeld:

  • We kijken in Nederland op tegen grote ondernemers met name uit de VS die gegroeid zijn met risicokapitaal en weten er te weinig van af.
  • Startup programma’s kunnen meer informatie en kennis delen over risicokapitaal.
  • De horizon voor investeerders is maximaal 10 jaar, heel anders dan de lange termijn in het Verre Oosten (200 jaar) of uit De goede voorouder, zeven generatie.
  • Venture capital gaat vanaf het begin over een exit strategie.
  • Resultaten van investeringsmaatschappijen: 33% verliezen ze hun geld, 33% geen winst of verlies en bij de resterende 33% maken ze de klappen waarmee ze de desinvesteringen mogelijk maken.
  • De bedrijven die in die laatste 33% zitten moeten ten minste acht keer meer opleveren dan de investering.

Over de schrijvers

Sjoerd Mol en Thomas Mensink zijn beiden werkzaam in de branche van startups en funding. Mol is advocaat en als mentor betrokken bij incubators en accelerators. Mensink is analyst bij Golden Egg Check en host van de At the Money podcast.