Arjan Broere schreef het boek I AM TAO, met de ondertitel ’Stroomlijn je communicatie in vijf stappen’. In deze boekencast, die als podcast verschijnt op De Ondernemer, vertellen Erno Hannink en Tom van der Lubbe wat de lessen voor ondernemers uit dit boek zijn.

Voor dit boek wordt met Tao niet de filosofie bedoelt, maar is I AM TAO een acroniem. Waar het acroniem voor staat leggen de boekencasters uit in deze 52ste aflevering.

Minder is meer

Arjan komt uit de wereld van optimaliseren en zo efficiënt mogelijk werken met Getting Things Done, het voelt als een tegenhanger van het vorige boek dat Erno & Tom  bespraken, ‘4000 weken’. Toch is het eerste deel in dit boek filosofisch van aard.

Communicatie is een interessant onderwerp voor ondernemers en medewerkers in het bedrijf. Communicatie kan ervoor zorgen dat het verkeerd of juist heel goed gaat. Het gaat over de communicatie in je bedrijf, van mensen met elkaar, en in relaties.

Stoppen met e-mailen

Een mooi voorbeeld dat Arjan gebruikt komt uit het boek ‘Bevrijd!’ van Carl Newport over een team dat stopte met het gebruik van e-mail waardoor de manager niet meer ‘even’ een vraag kon mailen. Nu moest zij bij de programmeurs langs gaan voor deze vragen, maar daar was vaak de drempel net iets te hoog voor. Met als gevolg dat de medewerkers minder werden gestoord.

Ook interessant in deel is het stuk over Kanso (Japans) wat betekent eenvoudig, gewoon. Het betekent dat je alle extra’s weglaat, zo minimalistisch mogelijk ontwerpen. Al je communicatie stroomlijnen, zodat je met minder frictie werkt en minder energie verloren gaat. Tom beschrijft hoe ze bij Viisi het principe ‘less is more’ gebruiken, zie ook het artikel hieronder.

Een artikel van de auteur over mailen als een CEO leverde veel reacties op. De meeste mensen vinden deze manier van mailen niet passen. Een korte reactie geven op de e-mails die je ontvangt, met zo min mogelijk franje, maar niet kortaf. Of kun je, zoals Tom zegt, beter af en toe iets schrijven en niet besparen op aandacht voor je collega’s.

Minderen kost je meer tijd en aandacht. Wanneer je wilt dat een e-mail minder tekst bevat ben je meer tijd kwijt om tot de kern te komen en nog steeds duidelijk zijn voor de ontvanger. Een vergadering die minder tijd kost vraagt om meer voorbereiding. Een presentatie die compact is vraagt om vaak oefenen en net zo lang snijden tot er niets meer uit kan.

Het oordeel over I AM TAO

Erno: “Het is een dun boek, fijn voor ondernemers. Duidelijk. Concreet. Beter communiceren, betere e-mails, betere presentaties en vergaderingen is wat iedereen graag wil. Logisch om er bewust naar te kijken en aandacht aan te besteden.”

Erno is businesscoach bij Decide for Impact en Tom co-founder van Viisi Hypotheken.

Noot: de boekencasters kregen het boek van Arjan Broere opgestuurd.

Meer boekencasts van Erno Hannink & Tom van der Lubbe

Op De Ondernemer vind je een overzicht van alle Ondernemers Boekencasts.