In de Ondernemers Boekencast bespreken Tom van der Lubbe en Erno Hannink het boek Drawdown van Paul Hawken. De ondertitel is veelzeggend: ‘Het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren’. In de boekencast vertellen Tom en Erno welke lessen er voor ondernemers uit het boek te trekken zijn.

Project Drawdown verzamelt, analyseert en presenteert de best beschikbare onderzoeken en data over sociale, ecologische en technologische oplossingen voor het substantieel verlagen van de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer.

Auteur Paul Hawken heeft 80 van deze oplossingen samengebracht in het boek ‘Drawdown, het meest veelomvattende plan om klimaatonwrichting te keren’. De Nederlandse vertaling is mede georganiseerd en uitgegeven door Maurits Groen, duurzame ondernemer (bekend van Kipster). Tom en Erno kregen het boek van hem. De originele uitgave (Engels) is uit 2017.

Drawdown in 60 oplossingen

Het boek beschrijft 60 oplossingen die zijn opgedeeld in zeven groepen:

  • Energie
  • Voedsel
  • Vrouwen en meisjes
  • Gebouwen en steden
  • Landgebruik
  • Transport
  • Materialen

Wat is het voor een boek?

“Het formaat doet het al een beetje vermoeden: het boek is niet heel makkelijk te lezen. Echt even een ander boek dan we normaal gesproken bespreken”, aldus Tom. Tegelijkertijd zegt hij dat er voor ondernemers die bezig zijn met hele specifieke innovaties op het gebied van duurzaamheid interessante stukken in staan.

Erno sluit zich daarbij aan: “Ik heb een technische opleiding gehad, dus in die zin was het voor mij makkelijker te lezen dan voor de gemiddelde ondernemer. Ik denk dat het geen boek is dat je helemaal leest, maar dat je als ondernemer specifiek opzoek gaat naar wat voor jou interessant is. Zeer informatief boek.”

De Ondernemers Boekencasts zijn als podcast te beluisteren op de website van De Ondernemer. Bekijk hieronder de videocast.