Deze week in De Ondernemers Boekencast: ‘Green on’ van Joris Janssen en Daan Dohmen. Tom van der Lubbe en Erno Hannink delen in hun videocast de belangrijkste lessen uit dit boek voor ondernemers.

Green on_Joris Janssen en Daan Dohmen_De Ondernemers Boekencast 45

Green On is het boek van Joris Janssen en Daan Dohmen, mede-oprichters van Luscii. Het boek is samen geschreven met drie special forces-operators, Richard Bergmans, Thomas en Frank. Die laatste twee namen zijn fictief. De ondertitel is De leukste en meest productieve manier van werken.

Holacratie

Het boek Green On gaat vooral over zelfsturing (holacratie) in je bedrijf. In het boek gebruiken de auteurs de units en operators die ook bij de special forces worden gebruikt als voorbeeld. Zo werkt Luscii zonder vergaderingen, directie, goedkeuring, en vaste werktijden. Dit voelt aantrekkelijk en bevrijdend.

Verhalen over oorlog

Ieder hoofdstuk begint met een verhaal vanuit Richard als operator van de special forces. Dan volgt er een vertaalslag naar hoe je dit in het bedrijf kunt doorvoeren, dan een uitleg van hoe Luscii dit doet en hoe je dit zelf kunt doen. Green On betekent: groen licht, dat je mag gaan.

Erno: “Voor mij was het boek beter te lezen geweest zonder die verhalen over oorlog, wapens en oefeningen, maar in ons gesprek laat Tom zien dat er elementen zijn die in het leger werken en die we in bedrijven kunnen overnemen, zoals we ook gezien hebben in het boek Krijgslessen voor managers.”

Kritisch over invulling ‘Green on’

Tom en Erno zijn kritisch in deze boekencast over de invulling van het boek. Het lijkt regelmatig alsof verschillende werkwijzes in de kern zijn samengebracht, waarbij je de achtergrond van de methode mist. Erno: “In de laatste hoofdstukken heb ik het gevoel dat er vooral wordt vergeleken met grote organisaties met veel managers, terwijl Luscii zelf een midden bedrijf is, zonder managers, en het boek ook het beste lijkt te werken voor het mkb.”