Een interessant boek, maar wel eentje voor doorzetters. In deze aflevering van de Ondernemers Boekencast zetten Tom van der Lubbe en Erno Hannink hun tanden in het boek Leiden met een hart dat ziet, van Patrick Nullens.

Erno bijt het spits af door toe te geven dat het hem de nodige moeite kostte om in het boek te komen. Dat komt omdat de tekst eigenlijk bedoeld is om te worden uitgesproken. Het is de rede die Nullens uitsprak tijdens de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Leiderschapsethiek en menswaardige samenleving aan de Universiteit voor Humanistiek.

Ethisch leiderschap

De ondertitel van het boek is De bijdrage van ethisch leiderschap aan een menswaardige samenleving en juist die combinatie maakt dat Erno het boek tóch interessant vindt. “Ik vond het interessant om te leren over ethiek en leiderschap en wat houdt leiderschap nou eigenlijk in?”

Nullens schrijft hier zelf over:  “De klimaatcrisis, verlies van biodiversiteit, bevolkingsgroei, de kloof tussen arm en rijk zijn deel van de systemische uitdaging. We worden ingehaald door ongemakkelijke feiten. Gelukkig blijven de reacties niet uit. De  opkomende nieuwe economie veronderstelt een moreel kompas. Kortom, leiderschap niet verblind door korte-termijn succes, eigengewin en pragmatisme, maar ethisch leiderschap met oog voor het belang van de ander en de natuur.”

Over het boek:

In het boekje gaat Nullens in op de verschillende facetten van leiderschap:

  • Leiderschap als sociaal fenomeen;
  • Leiderschap en humanistiek;
  • Leiderschap en een menswaardige samenleving;
  • Leiderschap en ethiek.

Het boek is ruim voorzien van voetnoten en daar kan met name Tom grote waardering voor opbrengen. De voetnoten dagen de lezer uit om op speurtocht te gaan door de geschiedenis van wetenschap en leiderschap en hoe deze twee elkaar door de eeuwen heen hebben beïnvloed.

Het boek is te lezen op de website van de Universiteit voor Humanistiek