25 jaar lang vroeg niemand zich af wat zich afspeelde achter de muren van het Nederlandse techwonder Booking.com. Tot drie NRC-journalisten zich erin vast beten. In aflevering 41 van de Ondernemers Boekencast bespreken Tom van der Lubbe en Erno Hannink De Machine van Joris Kooiman, Stijn Bronzwaer en Merijn Rengers.

Het begin van Booking.com leest als een jongensboek. Een groep vrienden die een gat in de markt zien en iets moois bouwen. Drie NRC-journalisten reconstrueren de opkomst, hoogtij en het morele verval van Booking. De auteurs noemen het zelf ‘het verhaal van een bedrijf dat een weergaloze online geldmachine bouwde, en in de eeuwige zucht naar meer de mensen achter de machine vergat’.

Tom ziet desondanks wel degelijk een positieve kant aan het verhaal van Booking.com. “Ik denk dat de conclusie is dat we in Nederland heel goed in staat om superieure software te bouwen. Het idee dat de briljante programmeurs in Sillicon Valley zitten en dat wij er niets van kunnen, wordt door dit voorbeeld gelogenstraft. Booking had superieure techniek. De manier waarop dat in dit boek in detail wordt uitgelegd, vind ik waanzinnig interessant en ook waanzinnig bemoedigend. Omdat het heel goed laat zien dat we in Europa in staat zijn dit soort superieure dingen te bouwen.”

Over de boekencasters

Erno Hannink is businesscoach bij Decide for Impact en Tom van der Lubbe co-founder van Viisi Hypotheken.

Meer boekencasts van Erno Hannink & Tom van der Lubbe

Op De Ondernemer vind je een overzicht van alle Ondernemers Boekencasts.