Deze week in De Ondernemers Boekencast: ‘Hidden Champions’ van Hermann Simon. Tom van der Lubbe en Erno Hannink delen in hun videocast de belangrijkste lessen uit dit boek voor ondernemers.

Viisi Hypotheken

Het boek Hidden Champions van Hermann Simon is de opvolger van het boek met dezelfde titel dat Tom & Erno eerder bespraken. Het is gepubliceerd in het Duits in mei 2021 en heeft als ondertitel ‘Die neuen Spielregeln im chinesischen Jahrhundert‘. De Engelstalige versie verschijnt op  21 mei 2021.

Hidden Champions

Het boek is bijgewerkt, want bepaalde ‘verborgen kampioenen’ zijn te groot geworden om nog binnen de richtlijnen van een hidden champion te vallen en andere  bedrijven zijn overgenomen. De richtlijnen zelf zijn ook aangepast in deze versie.

Het is volgens Tom en Erno wederom een interessant boek, want Simon laat een aantal punten zien waar bedrijven op moeten letten om  in de toekomst een hidden champion te blijven. Duurzaamheid krijgt aandacht in dit boek, maar is geen conditie om zo’n kampioen te zijn.

V.S en China

Het gaat ook in dit boek veel over groeien waarbij er meer aandacht is voor lokaal produceren, met name in de VS en China omdat dit de markten zijn waarin Europese/Duitse bedrijven kunnen groeien.

Opvallend vindt Erno de korte termijn waarop deze landen dit willen realiseren, terwijl de meeste hidden champions juist een lange geschiedenis hebben. Ze hebben de bedrijven opgebouwd met eigen financiering. China gebruikt hier veel meer externe financiering en gaat naar de beurs om sneller te groeien. In deze aflevering hoor je ook  Tom’s visie over dit onderwerp.