Veel bedrijven kampen met een hoog ziekteverzuim door personeelstekort en hoge werkdruk. Viisi is de uitzondering op de regel. De Ondernemer interviewde Marc-Peter Pijper van Viisi over de reden hiervoor.

Viisi

Niet voor het eerst waarschuwen bedrijfsartsen dat werkgevers meer moeten doen aan het bestrijden van werkdruk. Door het personeelstekort komt er te veel werk op het bordje van de zittende medewerkers. Die toen er een tandje bij en het gevolg is dat psychisch verzuim toeneemt.

People first

De Ondernemer wilde van Viisi weten hoe het komt dat het ziekteverzuim in de organisatie zo laag is. Marc-Peter Pijper, zelforganisatie-coach bij Viisi, heeft er wel een verklaring voor. “,,Bij ons staat personeel op plaats één en dan pas de klant. Als er thuis iets heeft plaatsgevonden, zeggen we hier: ‘neem je tijd’. Het is people first, maar ook family first. Hoe hoog het ziekteverzuim is? Geen idee. We hoeven het bijna niet bij te houden, omdat het zo laag is. Onze klant is daar niet de dupe van, omdat mensen die zoveel autonomie hebben vleugels krijgen. Ze leveren goed werk af, omdat ze dat zelf willen.”

Holacracy

Viisis werkt volgens de holacratische principes. Pijper legt in het artikel holacracy in een notendop uit: “De theorie bestaat uit drie facetten: autonomie, zelfontwikkeling en verbondenheid (purpose). We werken hier dus niet volgens klassieke organisatiemethodes, zoals het hebben van een managementhiërarchie. De beste werkplek, werkomgeving, is die door werknemers zelf is gemaakt. Het team creëert en verdeelt zelfstandig de rollen. Dat wordt niet van bovenaf opgelegd.”

Lees het volledige artikel op deondernemer.nl