Nog een weekje te gaan en dan mogen we naar de stembus om te kiezen waar het met Nederland de komende jaren heen moet gaan. Eén van de grote thema’s is de woningmarkt. Ik heb de partijprogramma’s eens naast elkaar gelegd om te zien wat er te kiezen valt op dit thema.

Opvallend is dat veel partijstandpunten in lijn liggen met het beleid dat de afgelopen paar jaar in gang is gezet:

 • Woningen verhuren wordt ongunstiger (uitzondering: kamerverhuur).
 • Gemeenten en woningbouwcorporaties moeten woningen bouwen en deze woningen toewijzen aan specifieke groepen zoals de bewoners van het dorp of aan mensen met bepaalde beroepen.
 • Bijna elke partij pleit voor meer bouwen voor starters of gemakkelijker geld lenen voor starters.

Voor flexibilisering van de woningmarkt zijn er interessante coalities te maken. De punten waar men elkaar op zal kunnen vinden zijn:

 • Flexibeler woonvormen
  • Meerdere generaties samenwonen (Denk, FvD, Volt en BBB ook maar dan wel op het eigen erf).
  • Kamerverhuur stimuleren (BBB, CU, Volt).
  • Woningdelen of in eigendom hebben met meer dan twee eigenaren (BBB, D66, NSC, PvdD, Volt).
  • Extra woonunit (kangoeroewoning) in de tuin makkelijker maken (VVD, NSC, CU).
  • Wonen en zorg innovatief combineren (Volt, SGP).
 • Splitsen van woningen moet makkelijker worden (FvD, NSC, BBB, Volt).

Permanente bewoning vakantiepark

Voor wonen op een vakantiepark is er ook animo. De VVD en de PVV willen permanente bewoning op vakantieparken toestaan. Het CDA wil vakantieparken transformeren naar woonwijken. De BBB wil beide. Wel jammer voor de Duitse of Belgische toerist die in Nederland vakantie wil vieren en zijn vaste plekje ziet verdwijnen.

Hypotheekrenteaftrek

Maar het bij elke verkiezing terugkerende thema blijft de hypotheekrenteaftrek. Het hele spectrum op rechts wil deze behouden of heeft ‘geen standpunt’. Mijn persoonlijke vermoeden is dat ‘geen standpunt’ betekent dat men inziet dat het uiteindelijk afgeschaft moet worden maar om politieke redenen dit niet in het partijprogramma opneemt. Ik verwacht van hen weinig actie op dit punt de komende kabinetsperiode.

Alle andere partijen, dus links van het midden, willen de hypotheekrenteaftrek afbouwen of deze maximeren tot aan de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (PvdD, SP). Denk wil de hypotheekrenteaftrek afschaffen maar dan alleen voor vastgoedbeleggers. Hoe ze dit voor zich zien, heb ik niet kunnen navragen.

Hopelijk helpt deze informatie u om uw stem te bepalen of om bevestigd te zien dat u het inderdaad bij het juiste eind had voor een beter Nederland. Fijn dat er gekozen kan worden, lang leve de democratie!

Deze column is op 16 november 2023 gepubliceerd op amweb.nl

Over de auteur

Hendrik Schakel - Viisi HypothekenHendrik Schakel is mede-oprichter en adviseur bij Viisi Hypotheken. Binnen Viisi houdt hij zich onder andere bezig met het blijven ontwikkelen van de advieskwaliteit. Hendrik studeerde scheikunde en economie. Het uitleggen van moeilijke thema’s in begrijpelijke taal is iets wat hij graag doet. Hij schrijft columns voor amweb.nl, VVP Nederland en diverse dagbladen.