Gezamenlijk doen MT/Sprout en NRC onderzoek naar de rol van accelerators in het Nederlandse startup ecosysteem. Ze spraken de afgelopen maanden zo’n dertig ex-deelnemers, diverse startup-analisten, investeerders en aanbieders van accelerator-programma’s. Ook Tom Van der Lubbe, co-founder van Viisi Hypotheken, werd hiervoor geïnterviewd.

Accelerators maken het startups soms lastig

Tom en zijn mede-Viisi-oprichters waren deelnemer in Ready2Scale van ACE (Amsterdam Center for Entrepreneurship), ScaleUpNation van Think en het internationale TechShare programma van Euronext.

Accelerators en relevantie

In het interview zegt Tom: ‘Dingen die echt relevant zijn, leer je niet bij accelerators. Bijvoorbeeld liquidatiepreferenties, waarbij de investeerder ervoor zorgt dat deze bij het opheffen of verkopen van het bedrijf als eerste wordt betaald. Of dat je het als startup nooit gaat redden als je in het begin al 20 procent weggeeft voor een laag bedrag. Dat zouden ze in die programma’s moeten zeggen, maar je hoort het niet.’

Lees het artikel in MT/Sprout

For full disclosure: Viisi heeft om deel te nemen aan de groeiprogramma’s die hierboven worden genoemd geen aandelen hoeven af te staan.