Afgelopen dinsdag 24 april stonden we met vier Viisionairs op Het Grootste Rijnland Praktijkfestival van Nederland. Daar waren de hele dag presentaties en workshops van vakmensen over de verschillende werkvormen binnen het Rijnlands model. Wij hebben twee workshops gegeven aan verschillende deelnemers, om hen kennis te laten maken met wie wij zijn, waarom we als medewerkers op de eerste plaats staan én wat Holacracy daarmee te maken heeft.

Rijnlands Praktijkfestival - Viisi People First

Het Rijnlands model

Het Grootste Rijnland Praktijkfestival van Nederland is gebaseerd op het gelijknamige model. Daar tegenover staat het Angelsaksische model, waarbij het vooral gaat om hoe de vrije markt de maatschappelijke ordening bepaalt en de overheid zich op dit gebied afzijdig houdt. Het Rijnlands model oppert juist een alternatief. De overheid houdt zich wel bezig met sociale vraagstukken, zoals milieu, onderwijs en ruimtelijke ordening. Doordat de overheid, werkgevers en werknemers samenwerken, ontstaat er volgens het model een harmonieuzer geheel.

Waar ging het op het festival over?

Dit klinkt natuurlijk allemaal als een utopie, maar in Nederland zijn we met het poldermodel al heel ver (of je je er nu in kunt vinden, of niet). Op het festival ging het vooral over bepaalde werkvormen die ondanks de gevestigde orde van traditionele bedrijven toch tot stand kunnen komen. Zo waren er meerdere presentaties over werknemerscoöperaties, over de rol die Blockchain kan spelen de implementatie van het Rijnlands model én sprak Koen Veltman van OrganizationBuilders over wendbare besluitvorming in zelfsturing.

Werknemers op de eerste plaats bij Viisi

Onze workshop was een lightversie van een Tactical Meeting. We hebben de ongeveer 20 deelnemers laten zien wat Holacracy is, zonder het expliciet uit te leggen. Eigenlijk hebben we hen deelgenoot gemaakt van hoe we te werk gaan bij Viisi. En het was een succesvol experiment: bij de check-out kregen we vooral enthousiaste reacties van mensen die heel graag ook een Holacracy Safari bij ons mee zouden willen maken.

Een voorproefje van Holacracy

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar wat Holacracy is? En wil je weten hoe je de eerste stap kunt zetten om het in jouw bedrijf te implementeren? Tijdens onze Holacracy Safari zie je hoe het eraan toe bij een holacratische vergadering. Je kunt daarna ook aanmelden voor de Holacracy Taster Workshop van Organization Builders. Koen Veltman laat daarin in vogelvlucht zien wat de voordelen zijn van zelfsturing.

Ja, ik meld me aan voor een Holacracy Safari