Op donderdag 30 juni is hoogleraar corporate governance Leen Paape te gast bij Viisi Talks. Paape pleit voor meer langetermijndenken in het bedrijfsleven.

Pof. dr. Leen Paape over de noodzakelijke shift naar langetermijndenken

Paape doceert aan de Nyenrode Business Universiteit en is medeauteur van het boek ‘Exit Fantoomtrots‘.  Volgens Paape zou het Europese bedrijfsleven een veel betere balans moeten vinden tussen het nu dominante Angelsaksische model, waarin winst op korte termijn voorop staat, en het Rijnlandse model.

Lange termijn

Dat betekent dat de aandacht binnen bedrijven volgens hem moet verschuiven naar de lange termijn. Commissarissen zouden als toezichthouder die lijn moeten uitzetten. Het bestuur richt zich op de implementatie van de strategie en de winst- en verliesrekening, de kortere termijn dus.

Paape: “Het langetermijndenken dat centraal staat in het Rijnlandse model zou de basis moeten zijn en goede elementen uit het Angelsaksische model, zoals focus op prestaties, het sausje.”

Salarissen zijn volgens hem nu “veel te laag”, waardoor de productiviteit in Westerse landen achterblijft. Oorzaak is dat door de relatief lage lonen een incentive voor innovatie ontbreekt, aldus de hoogleraar.

Maatschappelijke zorgplicht

Paape pleit ervoor dat aandacht voor de energietransitie, klimaatopwarming en de toenemende ongelijkheid onderdeel moeten zijn van de langetermijnstrategie van bedrijven. Hij is voor het invoeren van een maatschappelijke zorgplicht voor bedrijven om bij te dragen aan het welzijn van iedereen.

Tijdens deze Viisi Talk wordt Paape geïnterviewd over zijn boek, worden actuele casussen besproken (o.a. KLM en Schiphol) en is er uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen.

Over Leen Paape

Paape is toezichthouder/commissaris bij het IMF in Washington, Univé Dichtbij, ABP, SNS Reaal Pensioenfonds en Stichting BOOR in Rotterdam. Daarnaast is hij actief in de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants als voorzitter van de Signaleringsraad en de Raad voor de Praktijkopleidingen.

Wanneer en waar?

Datum: 30 juni
Locatie: Viisi Hypotheken, Surinameplein 14, Amsterdam
Tijd: 17-18h inloop met heerlijke hapjes en drankjes
Interview: 18h-19h
Vragen en borrel: 19h-20h

Aanmelden?

Laat via viisitalks@viisi.nl weten met hoeveel mensen je deze Viisi Talk wilt bijwonen. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.