Bij Viisi houden we van lezen. En dat doen we niet een klein beetje. Van vakinhoudelijke literatuur, tot boeken die ons als mens beter maken: alles passeert de revue. We leven met een echte boekencultuur. Onze advieskamers zijn niet voor niets vernoemd naar managementboeken die we interessant vinden. De laatste jaren zijn onze boekenkasten vooral gevuld met boeken over zelfsturing. Wil je weten wat je moet weten om je organisatie zelfsturend te maken? Na het lezen van deze 7 boeken ben je klaar om te gaan:

7 Boeken zelfsturing (Holacracy)

1. Reinventing Organizations – Frederic Laloux

Moderne organisaties worden vaak tegengehouden door het verouderde stelsel. Werknemers raken gedemotiveerd, ondernemers zoeken naar een ander soort management, vertrouwde modellen schieten tekort. Kunnen we eigenlijk op deze manier nog wel verder? Dit boek biedt een antwoord en laat zien dat we aan het begin staan van een nieuw tijdperk.

2. Delivering Happiness – Tony Hsieh

Dit boek is nog van voordat zelfsturing echt een begrip werd. Desalniettemin is het een goed boek om te lezen. Vooral als je wil dat de mensen binnen je organisatie optimaal gelukkig zijn. Tony Hsieh (CEO van Zappos) beschrijft hoe hij een bedrijfscultuur ontwikkelde met een toewijding aan dienstverlening die erop is gericht de levens van werknemers, verkopers en supporters te verbeteren. Met anekdotes en verhalen uit zijn eigen leven en van andere bedrijven, biedt hij concrete manieren waarop bedrijven ongeëvenaard succes kunnen behalen. Een mooi naslagwerk om geïnspireerd te raken.

3. Getting Teams Done – Diederick Janse en Marco Bogers

In dit boek lees je hoe je door middel van Holacracy (het zelfsturingsmodel dat we bij Viisi ook gebruiken) “spanningen” om kunt zetten in flow. Je gaat met je organisatie naar werken vanuit een gezamenlijke focus, een purpose die het mogelijk maakt als team snellere en betere beslissingen te nemen. Daarom is het belangrijk dat er helderheid is over de rollen en verantwoordelijkheden, dat meetings effectief zijn en dat er eenduidige regels zijn voor besluitvorming. Getting Teams Done is een goede handreiking die je de basis geeft hiervoor.

4. Exponential Organisations – Salim Ismail, Michael S. Malone en Yuri van Geest

Hoe kun je als organisatie duurzaam upscalen? Dat leggen de schrijvers uit in dit boek. Ze beschrijven hoe je technologie kunt toepassen om vaart te brengen in je groei. In een exponential organization wordt gebruik gemaakt van community, big data, algoritmes en nieuwe technologie, om zo tien keer zo hard te groeien als andere bedrijven, op een duurzame manier. Dus: wil je als bedrijf groter worden, zonder je waarden te verliezen? Dan is dit echt een must read.

5. Scaling Up 2.0 – Verne Harnish

Dit boek sluit aan bij Exponential Organisations, maar legt het net anders uit. Het doel van dit boek is struikelblokken omvormen tot hulpstukken om je organisatie verder te helpen. Ook wordt omschreven welke 4 gebieden van belang zijn om je scale-up succesvol te maken, namelijk: People, Strategy, Execution en Cash. Je vindt een aantal tools die je kunt gebruiken, waaronder het One-Page Strategic Plan en de Rockefeller Habits Checklist, die inmiddels door meer dan 40.000 bedrijven wereldwijd wordt toegepast.

6. Maverick! – Ricardo Semler

In deze klassieker lees je het verhaal van Ricardo Semler, die zijn familiebedrijf (Semco) transformeerde tot één van de meest revolutionaire business success stories van deze tijd. Hoe? Hij elimineerde de onnodige managementlagen en introduceerde een democratische werk plek, waarbij alle medewerkers een stem hadden. Het werd een bedrijf dat de oude structuren confronteerde en andere bedrijven inspireerde hetzelfde te doen.

7. Semco in de polder – Allard Droste

In dit boek lees je hoe ondernemer Allard Droste de onorthodoxe managementstijl van de Braziliaanse Semco een Hollands tintje geeft. Anders werken begint met een gedeelde droom, die het team beleeft alsof hij al is gerealiseerd. Weg met afdelingen, functieprofielen, beoordelingsgesprekken, werktijden of autorisatieschema’s. Wat blijft is een open cultuur waarbinnen ieder op zijn eigen wijze tot zijn recht kan komen. Het resultaat: meer werkplezier, extreem laag ziekteverzuim, geweldige teamspirit en fantastische langetermijnresultaten.

Op Holacracy Safari

Als je de Holacracy Taster workshop eenmaal gedaan hebt, kun je bij ons langskomen voor een Holacracy Safari. Daarin doe je mee met één van onze meetings. Willen jij en je collega’s ook een Holacracy Safari bijwonen? Klik hier om je in te schrijven.

Zelfsturing meeting - Holacracy Tactical meeting

En wil je meteen aan de slag bij een zelfsturende organisatie?

Dat kan ook, want bij Viisi zoeken we altijd nieuwe collega’s. We zetten je graag aan het denken en stimuleren je om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Bij Viisi zijn we er namelijk van overtuigd dat mensen de sleutel zijn tot het succes van een onderneming. Het gaat ons niet alleen om wat je doet, maar vooral om waarom: jouw onderliggende drijfveren. Kijk eens op werkenbij.viisi.nl. Wie weet neem je binnenkort deel aan een van onze tacticals.

Ja, ik wil ook bij Viisi werken!