Je ziet het regelmatig op het nieuws voorbij komen: de Nederlandse huizenmarkt is oververhit. En dat zien we bij Viisi ook: we merken dat onze klanten steeds langer over de zoektocht naar hun droomwoning doen. We vroegen naar de laatste ontwikkelingen bij de Amsterdamse makelaar Bob Cordfunke en Viisi’s hypotheekadviseur Deni Nozic

Is het nog steeds zo druk op de huizenmarkt?

Bob: Mijn ervaring is dat de markt in een iets rustiger vaarwater is gekomen dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Huizen staan gemiddeld nét iets langer te koop, en kopers pakken het proces iets rustiger aan dan voorheen.

Maar de gekte is voorlopig nog niet verdwenen. Mooie, verbouwde starterswoningen binnen de Amsterdamse ring gaan nog steeds erg hard. En regelmatig ver boven de vraagprijs. In Amsterdam zijn ‘instapklare’ woningen erg in trek.

Deni: Ook bij Viisi zien we dat er de laatste tijd minder wordt overboden dan pakweg twee jaar geleden. Het lijkt erop dat de tijden van het flink overbieden voorbij zijn, of dat de woningen nu voor een realistischere prijs op de markt worden aangeboden.

Deni Nozic Viisi Hypotheekadviseur

Viisi's hypotheekadviseur Deni Nozic

Klopt het dat er steeds meer buiten de grote steden gezocht wordt?

Bob: Jonge gezinnen trekken inderdaad massaal uit Amsterdam. In eerste instantie kwamen deze gezinnen dan terecht in Haarlem, Diemen en Amstelveen. Maar ook daar zijn de prijzen afgelopen tijd explosief gestegen. Nu zijn omliggende gebieden ook in trek, bijvoorbeeld Ouderkerk aan de Amstel, het Gooi, de Zaanstreek en Weesp. Voor het geld wat je in Amsterdam kwijt zou zijn aan een appartement, koop je daar een leuke eengezinswoning met tuin.

Ik zie overigens ook een enorme opleving plaatsvinden in Amsterdam Zuid-Oost. Ineens zien zoekers dit stadsdeel als een goed alternatief!

Deni: Er worden inderdaad steeds meer woningen net buiten Amsterdam gekocht. Ter illustratie hiervan hebben we onderstaande heat map gemaakt, waarin we alle woningen die via Viisi zijn aangekocht, in kaart hebben gebracht. Je ziet goed dat er rond alle grote steden een uitbreiding is ontstaan.

Heat map randstad

We zijn er voorlopig dus nog niet vanaf. Wat zijn volgens jullie goede oplossingen voor deze situatie?

Bob: Goede vraag! Naar mijn mening is de eenzijdige berichtgeving vanuit de media ook deel van het probleem. Je hoeft maar een krant open te slaan, en het lijkt alsof heel Amsterdam in brand staat. De excessen worden belicht, waardoor niet altijd het juiste beeld wordt geschept.

Voor de korte en lange termijn is het in ieder geval van belang dat er nieuwe woningen worden gebouwd. Woningen die beter zijn toegespitst op de wensen van bewoners. Er komen bijvoorbeeld steeds meer eenpersoonshuishoudens bij in Amsterdam. Deze groep heeft een grote behoefte aan betaalbare en kleinere woningen.

Deni: We kunnen er inderdaad niet omheen dat er meer woningen gebouwd moeten worden, in alle segmenten van de woningmarkt.

Hebben jullie nog tips voor starters die nu in de randstad op zoek zijn?

Bob: Laat je vooraf heel goed informeren over de markt, het kopen van een eerste woning en het regelen van de financiering. Viisi geeft gratis seminars waarin alle stappen van het kopen van een woning aan bod komen. Daar kun je als starter veel handige kennis opdoen.

Deni: In een krappe woningmarkt, zoals die van Amsterdam, is het essentieel om goed voorbereid te zijn. Laat je goed over je mogelijkheden adviseren door een onafhankelijke adviseur, en neem eventueel contact op met een aankoopmakelaar. Die kan je helpen met een biedingsstrategie.

Bezoek ons seminar voor starters

In één avond nemen we je mee in alles wat erbij komt kijken als je een eigen woning gaat kopen. Je kunt een seminar bijwonen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag of Haarlem. Onze adviseurs kunnen hier ook al je vragen over de lokale woningmarkt beantwoorden.

Meld je aan voor ons seminar