Arbeidscontracten verstoffen meestal in een bureaula, maar bij Viisi krijgen nieuwe medewerkers een arbeidscontract voor aan de muur, schrijft XpertHR.

XpertHR interviewt Marc-Peter Pijper, zelforganisatiecoach bij Viisi, over de keuze om de arbeidsovereenkomst voortaan in de vorm van een kunstwerk te gieten. “Ellenlange juridische teksten zijn niet meer nodig, omdat werkgevers en werknemers in ons arbeidsrecht al goed beschermd zijn. Bovendien willen wij vertrouwen uitstralen in plaats van wantrouwen. Dat laatste voert nog de boventoon in arbeidscontracten. Je hoeft maar een paar afspraken vast te leggen, bijvoorbeeld over het aantal werkuren per week, het salaris en het aantal vakantiedagen. Die hebben we opgenomen in de welkomstbrief waarin we ook uitleg geven over het inwerkprogramma. Voor meer informatie verwijzen we naar onze website.”

Feestje

Waarom maakt Viisi een kunstwerk van het arbeidscontract? Marc-Peter legt het uit:  “Wij willen er een feestje van maken als nieuwe collega’s bij ons komen werken. Als blijk van dankbaarheid geven wij dit vrolijke kunstwerk in plaats van een saai arbeidscontract. De eerste vijf exemplaren hebben we half juli 2022 feestelijk uitgereikt. Mensen die al bij ons werken, krijgen het kunstwerkje van 40 bij 40 centimeter ook.”

Joost Swarte

Het kunstwerk is gemaakt door de bekende Nederlandse tekenaar Joost Swarte. “We kenden zijn illustraties, voorpagina’s van The New Yorker en ontwerpen voor postzegels al. Hij heeft de tekenstijl van Hergé, de bedenker van stripheld Kuifje. Die heeft hij de klare lijn genoemd en dat spreekt ons aan. Nuchter, transparant en foutloos, zoals wij dat als serieus financieel adviesbureau ook willen zijn.”

Lees meer over het kunstwerk als arbeidscontract