Adviseurs Hergen en Hendrik bereiden een hypotheekgesprek voor

Ben je op zoek naar een eigen woning, en wil je weten wat je kunt lenen? Tijd voor een hypotheekgesprek! In de meeste gevallen heb je eerst een oriënterend gesprek, en pas als je een geaccepteerd bod hebt een adviesgesprek. In dit artikel bespreken we hoe dit traject werkt, en wat je zelf al kunt voorbereiden.

Bekijk je liever een video waarin we de stappen uitleggen hoe je aan een hypotheek komt? Bekijk dan adviseur Roxy’s uitleg hieronder:

Voor je begint: wat voor adviseur wil je?

Je kunt ervoor kiezen om direct bij een geldverstrekker te informeren naar de hypotheekmogelijkheden. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat die geldverstrekkers alleen aanbod van hun eigen producten hebben. De kans dat hun product het best bij jou past, is dus vrij klein. Een onafhankelijke hypotheekadviseur heeft vaak een groter aanbod, maar ook dit kan sterk variëren per adviseur. Let hier dus op bij je keuze!

Bij Viisi werken we samen met een breed aanbod van 35 geldverstrekkers, vrijwel de gehele markt. Die vergelijken we uitgebreid met elkaar, op basis van jouw behoeften, om zo tot de best passende geldverstrekker te komen.

Heb je een keuze gemaakt? Plan dan een oriënterend hypotheekgesprek bij de adviseur van je keuze.

1. Oriënterend gesprek

Vaak is dit eerste oriënterende gesprek gratis en verloopt het telefonisch. Als je wilt, kun je oriënterende gesprekken plannen bij verschillende adviseurs.

Je bespreekt in je eerste gesprek onder andere:

 • Wat je (financiële) situatie is
 • Welke woonwensen je hebt
 • Waar je rekening mee moet houden in jouw situatie (bijvoorbeeld verzekeringen)
 • Een eerste schatting van de maximale hypotheek die je kunt krijgen
 • De werkwijze en tarieven van de hypotheekadviseur

Eventueel krijg je in dit gesprek ook nog tips voor bij je zoektocht naar een woning. Heb je al een bod gedaan of gekocht, en heb je dus snel een hypotheek nodig? Dan wordt er vaak meteen een vervolgafspraak gepland.

Wat kun je zelf voorbereiden?

 • Verzamel je inkomensgegevens en je identiteitsbewijs
 • Bedenk hoeveel je maximaal aan maandlasten kwijt wil zijn
 • Verdiep je in de aflossingsmogelijkheden
 • Bedenk of je alleen, of samen met je partner wilt kopen. En bedenk in het tweede geval hoe je dat wil regelen; met een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap, of ga je trouwen?
 • Bedenk hoe je toekomst eruit ziet. Ga je minder werken, wil je kinderen, of verwacht je andere grote veranderingen?

Oriënteren bij Viisi

Ga je voor advies van Viisi? Dan bespreken we dit allemaal in een telefonisch gesprek van ongeveer een half uur. Na het eerste gesprek maakt je adviseur een checklist voor je aan in MijnViisi, waarin je alle benodigde documenten voor het eventuele volgende hypotheekgesprek veilig kunt uploaden. Zo weten jij en je adviseur precies wat de status van je adviestraject is, en welke documenten je nog moet verzamelen.

2. Adviesgesprek

Heb je een huis gekocht en heb je snel een hypotheek nodig? Dan is het tijd voor het adviesgesprek. Dit tweede hypotheekgesprek is een stuk uitgebreider dan je eerste: reken erop dat je ongeveer twee uur met je adviseur aan tafel zit (afhankelijk van je situatie).

Je bespreekt in het tweede gesprek onder andere:

 • Je financiële situatie nu en in de toekomst, inclusief schulden en vermogen
 • Welke hypotheekconstructie het beste bij je situatie past
 • Welke risico’s je bereid bent om te nemen (denk aan de rentevaste periode)
 • De rentes, doorlooptijden en voorwaarden van verschillende geldverstrekkers
 • De exacte berekening van je netto en bruto maandlasten, bij de geldverstrekker(s) van jouw keuze
 • Tegen welke risico’s je je eventueel moet verzekeren (bijvoorbeeld overlijden, werkloosheid, of arbeidsongeschiktheid)
 • Fiscale regelingen, zoals de hypotheekrenteaftrek

Tijdens of na je adviesgesprek ontvang je vaak een overzicht van de hypotheken die het best bij je passen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Vervolgens kun je de hypotheek van jouw keuze aanvragen via je hypotheekadviseur.

Wat kun je zelf voorbereiden?

Voor je adviesgesprek moet je vooral veel verschillende documenten verzamelen. Meestal (afhankelijk van hoe jouw situatie is) gaat het om de volgende documenten:

 • Je identiteitspapieren en een loonstrook (mocht je dat bij je eerste gesprek nog niet aangeleverd hebben)
 • Een werkgeversverklaring (krijg je een intentieverklaring, dan staat dat in de werkgeversverklaring vermeld)
 • Afschriften van je spaarrekening en eventuele beleggingen
 • Overzicht van eventuele leningen, ook als je die inmiddels afgelost hebt. Het is verstandig om hierbij ook je studieschuld mee te nemen!
 • Je pensioenoverzicht
 • Je belastingaangifte van het afgelopen jaar
 • Ga je verbouwen? Lever dan ook een verbouwingsspecificatie aan. Dit is namelijk nodig bij het aanvragen van een bouwdepot.

Adviesgesprek bij Viisi

Bij Viisi bereiden we het adviesgesprek graag zo goed mogelijk voor. Ga je voor advies bij Viisi, dan ontvangen we graag drie dagen van tevoren de benodigde documenten. Ook die kun je dan uploaden in je eigen beveiligde MijnViisi-omgeving. Dankzij onze handige tips en instructies leveren de meeste klanten hun documenten in één keer goed aan. Dat scheelt je weer moeite én tijd!

Bovendien hebben we bij Viisi een team dat een extra check doet op je aangeleverde documenten. Zit er toch een foutje in? Dan vissen wij die eruit. Zo zorgen we er samen voor dat de geldverstrekker de juiste versie ontvangt, en dat je hypotheekaanvraag snel wordt goedgekeurd.

Zo houden we onze doorlooptijd laag: je hypotheekaanvraag is bij Viisi ongeveer 40% sneller rond dan het landelijke gemiddelde volgens HDN (Hypotheken Data Netwerk).

Wat gebeurt er ná je hypotheekgesprek?

Na je adviesgesprek ontvang je een uitgebreid adviesrapport, waarin staat samengevat wat jullie allemaal besproken hebben, en welke opties het best bij je passen.

Op basis hiervan kies je zelf bij welke geldverstrekker jij je hypotheek wilt afsluiten. In de meeste gevallen sluit je die hypotheek dan ook af via je hypotheekadviseur: die weet precies wat je in welke vorm moet aanleveren. Ook de eventuele taxatie en verzekeringen kun je via je hypotheekadviseur regelen.

Je ontvangt zo snel mogelijk een concept hypotheekofferte (ook wel hypotheekrente-aanbod genoemd) van de geldverstrekker van jouw keuze. Sluit deze aan op je wensen? Dan stuur je deze getekend weer terug naar de geldverstrekker. Pas hierna gaat de geldverstrekker alle benodigde documenten checken. Zodra die positief beoordeeld zijn, ontvang je een de definitieve hypotheekofferte. Deze is bindend. Zodra je deze getekend retour hebt gestuurd, is je hypotheek rond.

Je kunt nu een afspraak maken bij de notaris. Daar teken je, bij overdracht van de woning, de leveringsakte en de hypotheekakte. Gefeliciteerd!

Viisi regelt je hypotheek in 5 stappen

Bij Viisi willen we er samen voor zorgen dat je hypotheekaanvraag zo soepel mogelijk verloopt. Daarom begeleiden we je in vijf stappen door het hele traject heen: van eerste hypotheekgesprek tot aan je gekochte huis.

Klaar voor stap één? Plan dan hier je gratis belafspraak!

Plan direct een belafspraak