Voor nieuwe hypotheken zijn er nog 2 vormen waar je hypotheekrenteaftrek voor krijgt: de annuïteiten- of lineaire hypotheek. Wat is het verschil tussen beide hypotheken? En wat is de beste keuze? Een hypotheekvorm kiezen is een persoonlijke afweging. In dit artikel helpen we je op weg.

In deze video leggen we de verschillen uit. 

Het grootste verschil tussen een annuïteiten- of lineaire hypotheek

Het verschil is dat je bij een annuïteitenhypotheek elke maand hetzelfde bedrag aan de geldverstrekker betaalt terwijl je bij een lineaire hypotheek elke maand ietsje minder betaalt. Je begint met een lineaire hypotheek wel op een hoger maandbedrag dan bij de annuïteitenhypotheek. Vanwege deze lagere lasten in het begin is de annuïteitenhypotheek populairder dan de lineaire hypotheek (Bron: HDN).

Hypotheek lineair of annuïtair berekenen

Met onze rekentool bereken je eenvoudig je maximale hypotheek. Je weet dan ongeveer wat je maandelijks betaalt. Wil je specifiek weten wat je maandelijkse lasten zijn bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek? In het hypotheekadviesgesprek met een van onze adviseurs staan we hier uitgebreid bij stil.

Welke hypotheekvorm is uiteindelijk goedkoper?

We krijgen de vraag vaak welke hypotheek goedkoper is. Ons eerlijke antwoord? Dat is lastig te zeggen en hangt af van een aantal factoren. Bij een lineaire hypotheek ben je minder kwijt aan rente omdat je de schuld sneller aflost. Maar je kunt ook minder rente aftrekken bij je belastingaangifte.

Een belangrijkere vraag bij het afsluiten van een hypotheek is: hoe wil je de maandlasten voor de looptijd van je hypotheek het liefst verdelen? En: als je nu iets lagere maandlasten zou hebben, wat ga je doen met het bespaarde geld? Er spelen nog meer factoren een rol. Zoals de toekomstige inflatie (die je niet weet) en je eigen inkomen en kosten van levensonderhoud in de toekomst.

Extra aflossen lineair of annuïtair

Bij elke geldverstrekker mag je elk jaar in ieder geval 10% van de oorspronkelijke hoofdsom extra aflossen op je lening. Boetevrij. De geldverstrekker berekent dan je maandbedrag opnieuw.

Beide hypotheekvormen houden in dat je met de geldverstrekker afspraken maakt over het aflossen en hoeveel aflossing (en rente) er maandelijks van je rekening wordt geïncasseerd.

  • Een annuïteitenhypotheek betekent een lager aflossingsbedrag aan het begin van de looptijd.
  • Met de lineaire hypotheek betaal je bij een looptijd van 360 maanden elke maand 1/360e van de hoofdsom aan aflossing aan de geldverstrekker (+rente).

Twijfel je? Dan kun je er altijd voor kiezen om een annuïteitenhypotheek te kiezen en zelf extra af te lossen.

Andere hypotheekvormen

Tot 2013 kreeg je ook hypotheekrenteaftrek bij andere hypotheekvormen dan een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek of bankspaarhypotheek. Heb je je oorspronkelijke hypotheek voor 2013 afgesloten? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden ook nog recht op hypotheekrenteaftrek met een aflossingsvrije hypotheek of andere aflossingsvormen zoals banksparen.

Welke hypotheekvorm past bij mij?

In het begin heb je met een lineaire hypotheek hogere maandlasten dan bij een annuïteitenhypotheek. Veel starters kiezen daarom voor een annuïtaire aflosvorm. Ben je van plan minder te gaan werken of ga je binnenkort met pensioen? Dan is een lineaire hypotheek misschien interessanter.

Oftewel: de hypotheek die het best bij je past, hangt af van jouw situatie en toekomstplannen. Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs. We helpen je graag.

Plan een vrijblijvende afspraak

Deel dit artikel: