Benieuwd wat erfpacht betekent voor je hypotheek? Voor het financieren van een huis met erfpacht letten geldverstrekkers op meerdere zaken. In dit artikel zetten we de belangrijkste op een rij. Zo weet je precies waar je aan toe bent als je een huis op verpachte grond wilt kopen. Geldverstrekkers letten bij het financieren van een huis op verpachte grond vooral op deze punten.

1. Is de erfpacht afgekocht?

De erfpacht kan (voor een bepaalde periode) zijn afgekocht. In dat geval maak je nieuwe afspraken als de erfpachtcanon afloopt. Is de grondwaarde gestegen? Dat kan zorgen voor een hogere canon en kan jouw financiële positie dus verslechteren. Daarom willen geldverstrekkers de risico’s beperken.

Beperken risico’s door geldverstrekkers

Geldverstrekkers willen natuurlijk niet dat de grondeigenaar een veel hogere canon bepaalt, als je nog een groot deel van de looptijd van je lening te gaan hebt. Loopt het tijdvak van de erfpacht bijvoorbeeld binnen de helft van de looptijd van de hypotheek af? Dan kan het bij veel geldverstrekkers lastig zijn om voor de woning met erfpacht de hypotheek rond te krijgen. Het is daarom belangrijk om de erfpachtvoorwaarden vooraf helder te hebben.

Als de erfpacht eeuwigdurend is afgekocht

Eeuwigdurende afkoop levert meestal geen verdere problemen op voor het krijgen van een hypotheek. Je hebt immers eeuwigdurend het recht om de grond te gebruiken, zonder dat je daarvoor nog hoeft te betalen. Wel goed om te weten: het afkopen van de erfpacht maakt je nog geen eigenaar van de grond.

2. Is er een jaarlijkse erfpachtcanon verschuldigd?

Een jaarlijkse erfpachtcanon heeft gevolgen voor de maximale leencapaciteit. De vuistregel is dat je ongeveer 20 keer de jaarlijkse canon minder kan lenen ten opzichte van een gewone maximale hypotheek. Is de erfpachtcanon jaarlijks €  1.000? Dan word je maximale leencapaciteit dus met € 20.000 naar beneden bijgesteld.

3. Is er sprake van particuliere erfpacht?

Het is soms lastig om voor een huis met particuliere erfpacht een hypotheek te krijgen. Je moet dan namelijk een zogenoemde erfpachtopinie aanvragen. Een erfpachtopinie toetst of de grondeigenaar betrouwbaar is en of de toekomstige erfpacht voorspelbaar is. Daarmee kan de geldverstrekker beoordelen of er mogelijk juridische problemen zijn verbonden aan de erfpachtvoorwaarden. De notaris stelt de erfpachtopinie op.

Is er sprake van gemeentelijke erfpacht? Dan beoordeelt de bank de aanvraag zonder erfpachtopinie.

Huis op het oog met erfpacht?

Heeft het huis van je dromen een canonverplichting? Onze adviseurs helpen je graag verder en vertellen waar je op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Plan gerust een vrijblijvende telefonische afspraak in.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: