Woningmarkt Delft

Persoonlijk, efficient & onafhankelijk door universitair opgeleide adviseurs

Start je hypotheekaanvraag

binnen 10 minuten je belafpraak gepland

Studentenstad Delft biedt ook voor tweeverdieners en gezinnen veel wils. De combinatie van voldoende faciliteiten en de rust die sommige wijken bieden blijkt erg in trek bij hoogopgeleiden. Gevolg? De ruime woningen en appartementen in de straten dicht tegen de binnenstad zijn snel verkocht. De ontwikkeling van de woningmarkt in Delft varieert, evenals in andere middelgrote tot grote steden, van wijk tot wijk.

Over Delft

Ingeklemd tussen de A4 en de A13, niet ver van Den Haag en Rotterdam, ligt Delft. In de zeventiende eeuw een bloeiende handelsstad en dat is vandaag de dag nog altijd goed te zien aan de grachten in het historische centrum. Aan faciliteiten geen gebrek. Je kunt hier volop winkelen, lekker uit eten, een museum bezoeken en naar de film gaan. Een supermarkt is nooit ver weg. Toch kent de stad een dorps karakter en is het in veel wijken overdag opvallend rustig op straat. De meeste Nederlanders zullen bij Delft waarschijnlijk meteen de Markt voor zich zien, een opvallend groot stadsplein van 120 bij 50 meter en ingeklemd tussen het stadhuis en de Nieuwe Kerk. Hier worden traditioneel de Oranjes bijgezet. Na de herinrichting begin deze eeuw hebben parkeerplaatsen plaatsgemaakt voor terrasjes waar het met name bij zonnig weer goed toeven is. In 1997 was Delft even wereldnieuws toen de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary hier spontaan een restaurantje bezochten om poffertjes te eten.

Inwoners

In 1560 telt Delft al 14.000 inwoners en is daarmee na Amsterdam de grootste stad van ons land. Tegenwoordig neemt Delft met een bevolking van ruim 100.000 mensen een iets meer bescheiden plaats in. De verwachting is dat dit aantal in 2023 met zo’n 12.000 inwoners is toegenomen. In tegenstelling tot veel andere steden in de Randstad vind je in Delft iets meer mannen (53 procent) dan vrouwen (47 procent). In de leeftijdscategorie 20 tot 30 jaar is dat verschil zelfs nog een stuk groter. Het televisieprogramma EditieNL stelde enkele jaren geleden op basis van CBS-cijfers dat jonge mannen in Delft een loep moeten meenemen om een vrouw te kunnen spotten. Onder twintigers is de verdeling namelijk nogal oneerlijk: 100 mannen tegenover 60 vrouwen. “Dat valt overigens wel makkelijk te verklaren”, zegt Stefan van der Lee van Viisi. “De universiteitscomplexen van de TU Delft worden vooral bewoond door mannen. Ook de onderzoeksinstituten TNO en Deltares zijn in Delft gevestigd en daarmee profileert de stad zich nadrukkelijk als kenniscentrum. Dat trekt veel hoogopgeleiden naar Delft.”

Wonen en wijken

De stad kent tegenwoordig 13 wijken. En waar je ook woont, eigenlijk ben je met de fiets nooit meer dan 15 minuten van de binnenstad vandaan. In dat oude centrum wonen nu ongeveer 12.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. De prijs per vierkante meter bedraagt zo rond de 2600 euro. “We zien veel twintigers, dertigers en jonge gezinnen kijken naar woningen in het Hof van Delft, dat grenst aan het centrum en het recent verbouwde Centraal Station. De meeste woningen hier zijn vóór de oorlog gebouwd, zo in de jaren dertig. Dit is echt dé populairste wijk voor hoogopgeleiden in Delft. Naast een paar basisscholen zijn er in de wijk maar liefst drie scholen voor voortgezet onderwijs gevestigd”, aldus Stefan. Veel groen en water zul je er in de smalle straatjes overigens niet aantreffen, maar met het Agnetapark en Wilhelminapark om de hoek is de natuur nooit ver weg. Iets meer naar het oosten ligt de wijk Voordijkshoorn. Weliswaar is de binnenstad hier net even wat verder fietsen, wel is het allemaal wat ruimer opgezet. Het Hof van Delftpark biedt bovendien veel sport- en recreatiemogelijkheden. “In Tanthof, aan de zuidwestzijde van de stad, vind je veel jaren tachtig woningen. Met meer dan 80 speelplekken, een waterspeeltuin en een kinderboerderij mag je deze wijk gerust als meest kindvriendelijk van Delft bestempelen. Voor één vierkante meter grond betaal je hier gemiddeld genomen 1900 euro.”

De woningmarkt in Delft

Het is in Delft zoals in veel steden in de Randstad momenteel: ruime woningen in populaire wijken gaan als warme broodjes. Moest een eigenaar in 2015 gemiddeld nog honderd dagen geduld hebben voor zijn huis was verkocht, in de laatste peiling van begin dit jaar stonden huizen nog maar 63 dagen te koop. Maar ook daarvoor geldt dat de verschillen enorm zijn. Zo worden de meeste woningen in het Hof van Delft nu per inschrijving verkocht. Lootje trekken en aansluiten dus. De huizenprijzen in deze wijk stegen de afgelopen jaren dan ook pijlsnel, naar gemiddeld 360.000 tot 370.000 euro nu. Daarmee is dit deel van Delft een jachtterrein geworden voor kopers die met hulp van een aankoopmakelaar proberen om snel hun slag te slaan. Iets goedkoper zijn de woningen in Voorhof en Buitenhof, al is het ook daar al regelmatig dringen geblazen. Meer naar de randen van de stad, in de wijk Tanthof bijvoorbeeld, liggen de prijzen nog wél een stuk lager. In deze gezinswijk betaal je voor een tussenwoning tussen de 250.000 en 270.000 euro. Op Funda kom je hier dan ook nog steeds genoeg eengezinswoningen tegen en is de markt wat minder oververhit. Een gemêleerde woningmarkt in Delft dus!

Onze conclusie

In Delft is het goed wonen. De relatieve rust in combinatie met de historische binnenstad met al haar voorzieningen raakt bij steeds meer mensen uit West-Nederland in trek. Dat is goed te merken aan de woningen dicht bij de binnenstad. Die staan nu vaak maar heel even te koop en zijn dan razendsnel weg. Je huiswerk doen is dan ook zeer aan te raden wanneer je op zoek gaat naar je droomhuis in Delft. Ken je financiële mogelijkheden en zorg dat je daarin goed wordt geadviseerd. En, ook niet onbelangrijk, laat je als koper vooral niet gek maken door makelaarskantoren. “Bieden zonder voorbehoud van financiering is niet altijd verstandig, want daarmee loop je toch een risico. Mocht je de hypotheek om wat voor reden dan ook toch niet rondkrijgen en het voorlopig koopcontract is al wel getekend, dan ben je een boete verschuldigd aan de verkopende partij die kan oplopen tot 10 procent van het aankoopbedrag. Best fors dus. Kies je voor Viisi hypotheekadvies in Delft? Dan bekijken we je mogelijkheden en kunnen we je vertellen met welke financiële voorwaarden je kan bieden zonder snelheid te verliezen in het aankoopproces.”

Maak direct een belafspraak