De groei in hypotheekaanvragen verplaatst zich van grote, naar middelgrote steden. Opvallend is dat starters op de woningmarkt steeds vaker kiezen voor een woning buiten de grote stad. Het aandeel oversluiters neemt daarbij ook toe. Dat meldt am:web naar aanleiding van het kwartaaloverzicht van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Viisi ziet de groei in hypotheekaanvragen en groeit mee.

Groeiend aantal hypotheekaanvragen

Vooral in januari opvallend veel aanvragen

In het overzicht staat dat er over het eerste kwartaal van 2018 100.343 hypotheekaanvragen, 1.095 kredietaanvragen en 25.270 verzekeringsaanvragen waren. In januari waren er opvallend veel aanvragen (33 procent meer dan in 2017), maar het aantal daalde in februari en maart. Am:web schrijft dat dit kan komen doordat de rente in deze maanden licht is gestegen. Bij elkaar is er nog wel sprake van een gemiddelde groei van 8,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.

Starters kiezen ook voor middelgrote steden

Opvallend is dat starters kiezen voor Vlaardingen en Midden-Delfland in plaats van Rotterdam, en voor Ouder-Amstel in plaats van Amsterdam. Het aandeel van hypotheekaanvragen door starters blijft wel gelijk. Oversluiters profiteren volgens am:web en HDN van de lage rente.

Prijzen woningen stijgen gemiddeld 10 procent

De woningprijzen zijn gemiddeld 10 procent gestegen vergeleken met het eerste kwartaal van 2017. Het gemiddelde hypotheekbedrag is ook 5,3 procent hoger geworden: € 242.000,-. Het eigen geld dat de huizenkoper gemiddeld meeneemt is € 90.000,-; € 23.000,- meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Viisi groeit met starters mee

Bij Viisi zien we deze ontwikkelingen al een tijd plaatsvinden. Daarom openen we in rap tempo meerdere vestigingen door heel Nederland. Naast de grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag, hebben wij ook kantoren in Alkmaar, Amersfoort, Haarlem, Hilversum, Leiden en Delft. Woon jij in één van deze plaatsen en heb je je droomwoning op het oog? Wij helpen je graag aan een hypotheek die bij je past.

Ja, ik plan nu een vrijblijvende belafspraak