Een koophuis, het lijkt je wel wat. Je huurwoning bevalt misschien nog prima, maar in je achterhoofd knaagt het gevoel dat je hiermee je geld weggooit. Daarom loop je al een tijdje rond met het idee om op jacht te gaan naar een koopwoning. Er is alleen één probleem: je hebt geen vast contract. Niet meteen die Funda app verwijderen! Een hypotheek zonder vast contract is met een aanvullende verklaring van je werkgever of uitzendbureau vaak alsnog mogelijk. 

Wat is jouw situatie?

Intentieverklaring

Je bent in loondienst, maar hebt een tijdelijk contract. In dat geval heb je een intentieverklaring van je werkgever nodig. Dit is niet hetzelfde als een werkgeversverklaring, maar onderdeel daarvan.

In een intentieverklaring geeft je werkgever aan of hij voornemens is om jou in vaste dienst te nemen na afloop van je huidige contract, onder de voorwaarde dat je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden niet veranderen. Vaak is het geen probleem om dit van je werkgever te krijgen: het geeft namelijk niet automatisch garantie dat je als werknemer echt een vast contract zal krijgen.

Op basis van de werkgeversverklaring plus de intentieverklaring kan de geldverstrekker bepalen of je in staat bent om je hypotheeklasten in de komende jaren te betalen. Deze documenten samen gelden dan dus eigenlijk als een vast contract.

Zit je nog in je proeftijd?

Wat de geldverstrekker betreft heb je dan geen geldig inkomen. Je kunt in dat geval alleen een hypotheek aanvragen als jouw inkomen niet benodigd is (bijvoorbeeld omdat je partner genoeg verdient) of als je proeftijd binnenkort afloopt.

In het laatste geval wordt gekeken naar het contract wat na je proeftijd ingaat. Is dat een vast contract of een tijdelijk contract met intentieverklaring? Dan geldt het inkomen op dat contract.

Krijg je na je proefperiode geen vast of tijdelijk contract? Dan wordt de hoogte van je maximale hypotheek berekend op basis van je inkomen van de afgelopen drie jaar. De manier waarop je inkomen wordt vastgesteld is dan vergelijkbaar met die van een zzp’er.

Hypotheek zonder vast contract

Perspectiefverklaring

Werk je met een flexibel contract via een uitzendbureau? Dan kun je je geen intentieverklaring krijgen, maar in sommige gevallen wel een perspectiefverklaring.

Een perspectiefverklaring is een officieel document dat als een soort bewijs voor je (arbeids)achtergrond functioneert. Hierin worden naast je huidige functie ook je opleiding, werkervaring en je kansen op de arbeidsmarkt meegenomen. Het uitzendbureau verklaart hierin bijvoorbeeld dat je, op basis van je werkzaamheden en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, ten minste je huidige inkomensniveau zal behouden.

Op basis van deze gegevens én een werkgeversverklaring van je uitzendbureau beoordeelt de geldverstrekker of je inkomen in de toekomst stabiel blijft, of wellicht zelfs groeit. Een perspectiefverklaring geeft dus (net als een intentieverklaring) een wat breder plaatje dan alleen je huidige contractvorm.

Voorwaarden perspectiefverklaring

Aan een perspectiefverklaring zijn echter wel een aantal voorwaarden verbonden. Check ten eerste of jouw uitzendbureau wel aangesloten is bij de Stichting Perspectiefverklaring. Dit is namelijk niet altijd het geval. Daarnaast moet je aan de volgende punten voldoen:

  • Je hebt minstens één jaar beoordeelde werkervaring bij het uitzendbureau;
  • Je bent serieus op zoek naar een woning;
  • Je kan twee referenties voorleggen;
  • Je staat open voor een persoonlijkheidstest.

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je je perspectiefverklaring zelf aanvragen bij je uitzendbureau. Meer informatie vind je op de website van Stichting Perspectiefverklaring. Je ontvangen perspectiefverklaring is na ontvangst zes maanden geldig, dus let daarop tijdens je huizenjacht!

Geen vast dienstverband én geen intentie- of perspectiefverklaring?

Soms komt het voor dat je werkgever of uitzendbureau geen intentieverklaring of perspectiefverklaring kan afgeven. Gelukkig heb je ook dan nog mogelijkheden.

Voor een hypotheek zonder vast contract én zonder zo’n verklaring kijkt de bank naar de resterende periode van jouw huidige dienstverband en naar wat je in de afgelopen drie kalenderjaren hebt verdiend. Ook dan is de manier waarop je inkomen wordt vastgesteld vergelijkbaar met die van een zzp’er.

Onze adviseurs helpen je verder

Een hypotheek zonder vast contract is dus mogelijk, al moet je er wel iets meer voor regelen. Hoe dit het beste kan aanpakken hangt sterk af van je situatie. Laat je daarom goed adviseren door een van onze hypotheekadviseurs. Zij bespreken de mogelijkheden graag met je en rekenen voor je uit hoeveel hypotheek je kunt lenen.

Plan zelf een belafspraak