Heb je een klushuis op het oog? Dan wil je ook graag weten hoeveel je aan je verbouwing kan besteden. Met een bouwdepot reserveer je een bepaald bedrag op een geblokkeerde rekening die alleen kan worden gebruikt voor de verbouwing. Maar een bouwdepot berekenen, hoe werkt dat precies?

Bouwdepot berekenen

De verbouwingsspecificatie

Om je bouwdepot te berekenen moet je beginnen met de verbouwingsspecificatie. Oftewel: een inschatting van het bedrag waarvoor je wil gaan verbouwen. Zet op een rij welke werkzaamheden je wil (laten) uitvoeren, welke materialen en diensten daarvoor nodig zijn, en hoeveel dat ongeveer gaat kosten. Je kunt dit inschatten op basis van offertes van bijvoorbeeld aannemers en andere kluspartijen.

Een handig voorbeeld van zo’n lijst vind je hier.

Taxatiewaarde

Het bedrag wat in je hypotheek wordt meegefinancierd is niet automatisch even hoog als het bedrag in je verbouwingsspecificatie. Om te bepalen hoeveel er wél wordt meegefinancierd wordt, gaat de geldverstrekker uit van de waarde van je huis ná verbouwing, ten opzichte van de waarde vóór de verbouwing.

Beide waardes laat je vastleggen in een taxatierapport, opgesteld door een taxateur. Hij bekijkt onder andere welke werkzaamheden uit je verbouwingsspecificatie daadwerkelijk voor een waardevermeerdering van je huis zorgen.

De geldverstrekker beslist op basis van de taxatiewaarde plus de verbouwingsspecificatie in hoeverre je de verbouwing kan meefinancieren in je hypotheek. Meestal ligt dit bedrag op zo’n 70% van de totale verbouwingskosten. Het exacte bedrag staat in het taxatierapport.

Houd er dus rekening mee dat je ongeveer één derde van je verbouwing uit eigen zak moet betalen!

Bouwdepot als apart potje

In het bouwdepot wordt vervolgens het volledige bedrag gestort dat je in je verbouwingsspecificatie hebt vastgelegd. Je bouwdepot bevat dus niet alleen de inleg van de geldverstrekker, maar ook je eigen inleg. Dit bedrag wordt op een geblokkeerde rekening gestort, waarmee je alle facturen betaalt die met de verbouwing te maken hebben.

Voorbeeld: bouwdepot berekenen

Je stelt een verbouwingsspecificatie op en komt daarbij uit op een totaalbedrag van € 30.000 aan verbouwingskosten. De taxateur bepaalt dat je woning door deze verbouwing in totaal € 20.000 meer waard wordt dan de huidige woningwaarde.

Dat betekent dat de geldverstrekker € 20.000 meefinanciert bij je hypotheek. De overige € 10.000 aan verbouwingskosten leg je zelf in. Beide bedragen worden uiteindelijk in het bouwdepot gestort, zodat je alle verbouwingskosten vanaf diezelfde rekening kan betalen. Je volledige bouwdepot bedraagt dus € 30.000.

Meer over bouwen en verbouwen

Op deze pagina’s lees je meer over het bouwdepot, verbouwingen en hypotheken bij nieuwbouwwoningen.

Heb je andere vragen over het bouwdepot berekenen? Of wil je graag advies over je eigen situatie? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in. We denken graag met je mee!

Plan een belafspraak