Een hypotheek oversluiten kost geld. Denk aan: advieskosten, een taxatie, kosten voor het maken van de hypotheekakte bij de notaris en een eventuele oversluitboete als je nog niet aan het einde van je rentevaste periode zit. Maar omdat de rente momenteel historisch laag staat, kan oversluiten ondanks deze kosten onderaan de streep vaak toch voordelig voor je zijn. Hoe kun je nu berekenen of het oversluiten van je hypotheek voor jou voordelig is?

Wat levert het oversluiten van de hypotheek op?

Als jij een aantal jaren geleden een hypotheek hebt afgesloten, levert het oversluiten van je hypotheek je (op termijn) bijna altijd een besparing op. Door namelijk nu een nieuwe hypotheek af te sluiten, kun je (voor langere tijd) profiteren van de hypotheekrentes die nog nooit zo laag geweest zijn als nu. De kosten die je maakt voor het oversluiten van je hypotheek verdien je op termijn altijd terug.

Wat kost het om een hypotheek over te sluiten?

Het oversluiten van je hypotheek brengt altijd kosten met zich mee, omdat je je huidige hypotheek opzegt en daarvoor in de plaats een nieuwe hypotheek afsluit. Dit zijn de volgende kosten:

  • advieskosten, wanneer je een onafhankelijk adviseur laat meekijken naar jouw situatie en voor jou de best passende hypotheek en geldverstrekker zoekt.
  • een taxatie. Wanneer je oversluit, sluit je een nieuwe hypotheek af. De nieuwe geldverstrekker moet kunnen beoordelen of de huidige waarde van je woning genoeg onderpand biedt voor de lening. Daarom moet je woning in sommige gevallen opnieuw getaxeerd worden.
  • kosten voor het maken van de hypotheekakte bij de notaris. Omdat het om een nieuwe hypotheek gaat moet deze via de notaris opnieuw vastgelegd worden.
  • een eventuele oversluitboete. Als je nog niet aan het einde van je rentevaste periode zit, loopt de geldverstrekker inkomsten mis door het vroegtijdig beëindigen van de hypotheekovereenkomst. Daarom rekenen ze een boete. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je hypotheek oversluiten geen voordeel oplevert. Met de historisch lage rentes van dit moment, is oversluiten ondanks deze kosten onderaan de streep vaak toch goedkoper.

Hypotheek oversluiten zelf berekenen

Ben jij benieuwd of het oversluiten van je hypotheek voor jou voordelig is? Maak dan eerst zelf een berekening met onze Oversluit-berekening.

Oversluit-berekening

Plan een belafspraak met een adviseur

Natuurlijk kun je zelf op onderzoek naar een interessant hypotheekaanbod van een andere geldverstrekker. Maar daarbij komt veel informatie op je af, waar je misschien helemaal niet zo goed in thuis bent. Voor je het weet zie je in je eigen berekening belangrijke zaken over het hoofd waardoor je voordeel misloopt. Een onafhankelijk adviseur kent de markt goed, weet waar je op moet letten, en kan je zo meer voordeel bezorgen.

Plan daarom een vrijblijvende belafspraak met een adviseur.

Plan een afspraak