Een hypotheek oversluiten kost geld. Denk aan de kosten bij de notaris voor het oversluiten van een hypotheek of een eventuele oversluitboete. Maar het kan ook heel veel opleveren. Wil je berekenen of oversluiten voor jou voordelig is? We helpen het je te ontdekken.

Maak een oversluit-berekening

Is een hypotheek oversluiten voordelig?

Als je een aantal jaar geleden een hypotheek hebt afgesloten, levert je hypotheek oversluiten vaak een besparing op. Zeker in tijden waarin je voor langere tijd kunt profiteren van lage hypotheekrentes.

Wat kost het oversluiten van een hypotheek?

Een hypotheek oversluiten brengt altijd kosten met zich mee. Je zegt immers je huidige hypotheek op en sluit een nieuwe af. Houd rekening met de volgende kosten:

  • De advies- en bemiddelingskosten voor het vinden van de beste hypotheekconstructie en de meest geschikte aanbieder op basis van voorwaarden en aangeboden rente.
  • Een taxatie. De nieuwe geldverstrekker moet kunnen beoordelen of de huidige waarde van je woning genoeg onderpand biedt voor de lening. In veel gevallen is een nieuwe taxatie daarom nodig.
  • Kosten bij de notaris voor het oversluiten van de hypotheek. Je betaalt voor de nieuwe hypotheekakte.
  • Een eventuele oversluitboete. Zit je nog niet aan het einde van je rentevaste periode? Dan loopt de geldverstrekker inkomsten mis. Daarom rekenen ze een boete. Dat hoeft niet te betekenen dat je hypotheek oversluiten geen voordeel oplevert.

Boeterente? Dat betekent niet altijd dat oversluiten niet voordelig is

De boeterente is meestal de belangrijkste kostenpost en kan een reden zijn om niet over te sluiten. Je betaalt boeterente omdat je eerder dan afgesproken je hypotheek aflost. Het is daarom altijd verstandig om de boeterente op te vragen bij je geldverstrekker. Bij een lage rente is oversluiten ondanks deze kosten uiteindelijk vaak toch goedkoper.

Plan een belafspraak met een van onze adviseurs

Uit ervaring weten we dat er veel bij komt kijken. En het is zonde als je belangrijke zaken over het hoofd ziet en daardoor voordeel misloopt. Onze onafhankelijke adviseurs kennen de markt beter dan hun eigen broekzak en weten goed waar je op moet letten.

Plan daarom een vrijblijvende afspraak in met een van onze hypotheekadviseurs.

Plan een belafspraak

Deel dit artikel: