Als je wilt verhuizen naar een nieuwe koopwoning maar je huidige huis is (naar verwachting) minder waard dan de huidige hypotheekschuld, krijg je bij verkoop van je huis te maken met een restschuld. Je huis ‘staat onder water’ wordt het ook wel genoemd. En hoewel dat dramatisch klinkt, hoeft dat de verhuizing naar een nieuw droomhuis niet in de weg te staan. Je hebt drie opties om je ontstane restschuld af te lossen of financieren, deze bespreken we hieronder.

Kijk je liever een video? In onderstaande video legt adviseur Annelieke uit welke opties je hebt als je met een restschuld zit als je een nieuw huis wilt kopen.

Optie 1: Restschuld meteen aflossen

Misschien heb je in de afgelopen jaren kunnen sparen en heb je voldoende vermogen om de restschuld in één keer af te lossen. Of kun je bijvoorbeeld een beroep doen op je ouders, die tot je 40e tot € 106.671 belastingvrij mogen schenken als dit voor een eigen koopwoning gebruikt wordt. Hier valt ook het financieren van een restschuld onder.

Optie 2: Restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek

Wanneer je voor je nieuwe huis niet het maximaal mogelijke leenbedrag hoeft te lenen, is het ook mogelijk om je restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Omdat er voor dit deel van je hypotheekschuld geen onderpand is, zijn geldverstrekkers hier wel steeds kritischer op. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat sinds 1 januari 2018 de rente-aftrek voor meegefinancierde restschuld is komen te vervallen.

Optie 3: Andere financiering voor je restschuld

Tenslotte kun je je restschuld ook via een apart krediet financieren. Een aantal geldverstrekkers biedt de mogelijkheid om je restschuld apart te financieren. Nadelen hiervan is dat dit vaak relatief duur is en dat dit ook je leencapaciteit voor de nieuwe lening zal beperken.

Laat je adviseren

Wat in jouw situatie de beste optie is om met de restschuld op je huidige huis om te gaan, hangt af van verschillende factoren. Laat je hier dan ook goed over adviseren wanneer je een volgende koopwoning op het oog hebt.

Plan een vrijblijvende belafspraak

Meld je aan voor ons webinar ‘Volgende woning kopen’

Voor iedereen die die al een koopwoning heeft (gehad), maar zich nu oriënteert op het kopen van een volgende woning. Ons webinar biedt een uitstekende start voor doorstromers op de woningmarkt.