De maatregelen om het coronavirus in te dammen treffen ons allemaal. En dat roept ook best wat vragen op over de woningmarkt en hypotheken. We hebben de belangrijkste vragen voor je op een rij gezet en deze worden door hypotheekadviseur Annelieke beantwoord.

Situatie op de woningmarkt

Ligt de woningmarkt momenteel stil?

In tegendeel, op dit moment loopt alles nog door. Er worden nog huizen gekocht en verkocht. Volgens een analyse door makelaarsvereniging NVM lagen de huizenprijzen in maart op hetzelfde niveau als de maand ervoor. Bovendien zetten mensen die een huis willen kopen die plannen gewoon door. Er lopen op dit moment ook veel hypotheekaanvragen. Daarnaast zien we dat veel mensen hun hypotheek oversluiten. Dit omdat de rente nu laag is, mogelijk op termijn weer gaat stijgen. En natuurlijk omdat ze nu meer thuis zijn.

Verwacht je dat de woningmarkt stil komt te liggen?

Hoe de huizenmarkt zich precies gaat ontwikkelen is onzeker. Dat is aan de ene kant afhankelijk van ontwikkeling en vraag en aanbod. En aan de andere kant van wat de hypotheekrente gaat doen.

Wat gebeurt er met de vraag naar woningen?

Soms zien we nu dat mensen hun zoektocht naar een woning even op een lager pitje zetten. Ze plannen bijvoorbeeld tijdelijk wat minder bezichtigingen in. Tegelijkertijd is er natuurlijk nog steeds heel veel vragen naar koopwoningen, zeker in de Randstad. Een tijdelijke terugval in vraag kan er wel te verwachten zijn wanneer mensen onzekerheid hebben over hun toekomstig inkomen. Tegelijkertijd kan dit ook weer een kans bieden voor starters, omdat er tijdelijk minder concurrentie onder huizenzoekers is.

Wat gebeurt er met het aanbod aan woningen?

We zien dat mensen die nu hun woning aan het verkopen zijn, tegen weinig problemen aanlopen. Huizen worden nog makkelijk verkocht en ook voor betere prijzen dan verwacht. Als deze onzekere economische situatie een tijdje aanhoudt verwachten we wel dat het aanbod zal afnemen, omdat mensen de verkoop van hun woning uitstellen.

Hoe zal de hypotheekrente zich ontwikkelen?

Dit is altijd heel lastig te voorspellen. We zien momenteel factoren die tot een hogere, maar net zo goed factoren die tot een lagere rente kunnen leiden. Zo lang de onzekerheid over de economie aanhoudt, of de economische effecten groot zijn, is de verwachting dat geldverstrekkers risico’s gaan inperken door de hypotheekrente te verhogen. Tegelijkertijd blijft de ECB maatregelen nemen om de rente laag te houden. Het is de vraag welke van de twee ontwikkelingen op termijn het sterkste weegt. Op het moment is de rente nog steeds historisch laag, al hebben een aantal geldverstrekkers hun hypotheekrente – hoewel met een klein percentage – reeds verhoogd. Dit kan dus een zinvol moment zijn om je hypotheek over te sluiten.

Is het wel verstandig om nu een hypotheek af te sluiten?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Als je nu veel onzekerheid hebt over je inkomen, omdat bijvoorbeeld je baan op de tocht staat of je als ondernemer door de crisis minder inkomsten hebt, dan is het verstandig om even te wachten met het aangaan van een grote financiële verplichting. In andere gevallen geldt: je moet toch ergens wonen en huurwoningen zijn in veel gevallen duurder dan koopwoningen. Het is dan wel belangrijk om extra zekerheden in te bouwen om je te beschermen tegen toekomstige tegenslagen, zoals dalende huizenprijzen of een stijgende rente. Koop daarom – zeker nu – een huis voor een wat langere periode (dus geen huis ‘op de groei’). Een woning waarvan je zeker weet dat je er 5 tot 10 jaar kunt wonen. Let daarbij niet alleen op grootte, maar ook op de locatie en uitbreidingsmogelijkheden. Daarnaast adviseren we om de rente nu voor langere tijd vast te zetten, bijvoorbeeld 15 of 20 jaar. Op die manier ben je verzekerd van lage maandlasten, ook als de hypotheekrente in de toekomst stijgt.

Het aankopen van een woning

Gaat de aankoop van mijn woning nu wel door?

We zien dat in principe alle stappen in het proces van de aankoop van een woning gewoon doorgaan. Dat geldt voor de hypotheekaanvraag bij de geldverstrekker, maar ook voor afspraken met de makelaar, taxateur en de notaris.

Gaat mijn taxatie door?

Taxaties worden gewoon ingepland en gaan vlot. Voor taxateurs is het relatief eenvoudig om voorzorgsmaatregelen qua afstand en hygiëne te nemen.

Hoe kan ik stukken voor mijn hypotheekaanvraag ondertekenen?

Het is – zeker in deze fase – steeds meer toegestaan om stukken digitaal te ondertekenen. Daarnaast hebben veel geldverstrekkers de geldigheid van offertes verlengd, voor het geval het nodig is de overdracht bij de notaris uit te stellen.

Gaat de afspraak bij de notaris gewoon door?

Notarissen nemen de nodige voorzorgsmaatregelen, waardoor afspraken zoals voor de overdracht over het algemeen gewoon door kunnen gaan. Houd rekening met afspraken met minder mensen. Bijvoorbeeld zonder makelaar, of waarbij de verkopers voorafgaand aan de afspraak een volmacht hebben afgegeven.

Neem contact op

Heb je vragen? Neem dan contact op met je adviseur, of bereik ons via 020 811 88 00 of hello@viisi.nl.

Wil je op de hoogte blijven van alle actuele ontwikkelingen op de huizenmarkt, hypotheken en hoe wij jou hier in blijven ondersteunen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.