Dr Ir Jaap van Ede, hoofdredacteur van procesverbeteren.nl interviewde ons over onze ervaringen met Holacracy en schreef er een interessant artikel over:

Zelfsturing: Hoe organiseer je dat, als de zelfsturende teams veel interactie met elkaar moeten hebben? Hypotheekadviseur Viisi koos voor Holacracy, een fractaal besturingsmodel. Hierbij is er één buitenste ‘cirkel’, die de missie bepaalt. Daarbinnen bevinden zich andere zelfsturende cirkels en subcirkels, die zich concentreren op subdoelen.

Dit lijkt op de manier waarop democratieën zijn georganiseerd. In ons land zou dan de 2e kamer de buitenste cirkel zijn, met daarbinnen de zelfsturende provincies en daar weer binnen de gemeentes. Het resultaat is decentraal en contextueel leiderschap, op de plek waar de meeste relevante kennis beschikbaar is!

Binnen Viisi hebben alle cirkels leadlinks, vergelijkbaar met fractieleiders. Zij zijn de ‘rolverdelers’ van het ‘spel’ in hun cirkel. Ook zijn er replinks, die een cirkel in de omliggende cirkel vertegenwoordigen. Ontdek hoe Viisi op deze wijze functioneert als klein Zwitserland!

Lees het hele artikel hier

Holacracy bij Viisi