Ben je op zoek naar je eerste huis? Dan heb je vast heel Funda al afgestruind en kijk je bij elk tekoopbord een keer extra om. Maar heb je jouw mogelijkheden op het gebied van hypotheken ook al uitgezocht? Bij Viisi kun je gemakkelijk je startershypotheek berekenen en checken wat voor jou de beste opties zijn.

Startershypotheek berekenen

Startershypotheek bereken:

Met behulp van onze rekentool bereken je gemakkelijk je maximale hypotheek. In principe is het berekenen van een startershypotheek niet anders dan het berekenen van een ‘normale’ hypotheek. In beide gevallen worden er vijf factoren in de berekening meegenomen:

  1. Je inkomen
  2. De hypotheekrente
  3. Woningwaarde van je droomhuis
  4. Financiële verplichtingen
  5. De woonquote

Hoe dit precies berekend wordt lees je in het artikel: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Starters vs. doorstromers

Het verschil tussen starters en doorstromers op de huizenmarkt zit hem vooral in het eigen vermogen. Starters hebben vaak nog niet zoveel te besteden, terwijl doorstromers vaak al veel ‘gespaard’ hebben met hun huidige huis. Doorstromers hebben bijvoorbeeld al veel afgelost op hun hypotheekschuld, of kunnen hun huis met overwaarde verkopen. En doordat je sinds 2018 nog maar 100% van de woningwaarde kan financieren in je hypotheek, heb je juist meer eigen geld nodig om een woning te kopen. Dit is dan ook een van de redenen dat starters het momenteel zo moeilijk hebben op de woningmarkt.

Gelukkig zijn er oplossingen die starters een extra zetje op de huizenmarkt kunnen geven.

Wat is een startershypotheek?

Wie wel eens op de term ‘startershypotheek’ heeft gezocht denkt wellicht dat er allerlei hypotheekvormen speciaal voor starters bestaan. In werkelijkheid is het echter vooral een marketingwoord, bedoeld voor het aantrekken van starters. In principe kun je namelijk nooit meer lenen dan met jouw inkomen toegestaan is.

Bij ASR kan je wel kiezen voor een hypotheek die je in 40 jaar aflost in plaats van de gebruikelijke 30 jaar, waardoor je maandlasten lager worden dan normaal. Dat klinkt voor starters ideaal, maar deze hypotheekvorm kost je uiteindelijk juist meer geld. Er bestaan ook hypotheken waarbij je ouders (tijdelijk) garant mogen staan voor je hypotheek. Zo kan de geldverstrekker bij je ouders aankloppen wanneer jij zelf de hypotheeklasten niet meer kunt dragen.

Je kunt als starter slim omgaan met de hypotheekrente. Bijvoorbeeld door een hypotheek met een lage rente af te sluiten, waardoor je in totaal vaak minder maandlasten hebt. Onder bepaalde voorwaarden kan je de rente van je hypotheek sterk verlagen door een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten.

Het kan ook slim zijn om voor een annuïteitenhypotheek te kiezen. Het voordeel van deze annuïtaire vorm is dat je aan het begin van de looptijd veel rente kunt aftrekken bij je belastingaangifte. Je profiteert in de eerste jaren dus maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast zijn de maandlasten aan het begin van de looptijd lager dan bij een lineaire hypotheek.

In onze rekentool voor maandlasten bereken je snel wat voor invloed je inkomen, de hypotheekrente en de hypotheekvorm op je maandlasten hebben.

Andere tips voor starters

Kun je met de bovenstaande opties alsnog niet genoeg geld lenen voor een eerste woning? Dan is er nog een aantal andere mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld een schenking, of een starterslening. In dit artikel lees je hier meer over.

Meer weten over de startershypotheek?

Voor iedereen die zich oriënteert op het kopen van een woning biedt ons seminar een goede start. In één avond vertellen we je alles over de fases die je als starter doorloopt: oriënteren, zoeken, kopen en financieren van je toekomstige woning. Je kunt al je vragen direct aan een Viisi-adviseur stellen en we rekenen graag met je mee!

Meld je aan voor ons gratis seminar