Daar is ‘ie dan. Eindelijk. Jullie droomhuis. Of gewoon een huis waar je graag wilt wonen. Want het kan goed zijn dat je al vaak op een woning hebt geboden, maar telkens misgrijpt. We vertellen waar je op moet letten.

Bieden op een huis

Hoe werkt bieden op een huis?

Een tactiek om te bieden op een huis bestaat niet echt. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Je bepaalt je openingsbod door te kijken naar de waarde van het huis, je eigen mogelijkheden en de concurrentie. Die combinatie is niet de heilige graal. Het geeft wél handvatten voor een goed doordacht openingsbod.

De waarde van het huis

Er zijn een paar manieren om een beeld te krijgen van de reële waarde van een huis. De mogelijkheden op een rijtje:

  • Check op websites als funda.nl, huispedia.nl of jaap.nl wat je per vierkante meter betaalt voor vergelijkbare woningen en hoe lang het huis te koop staat.
  • Je kunt een indicatie van de woningwaarde opvragen bij het Kadaster of bij het WOZ Waardeloket. Goed om te weten: de WOZ-waarde geeft vaak geen goede indruk van de marktwaarde. De waarde is namelijk algemeen vastgesteld door de gemeente en loopt (minimaal 1 jaar) achter op de werkelijkheid.
  • Schakel een aankoopmakelaar in
  • Kijk op de website van Walter Living. Daar kun je eenvoudig een waarderapport van de woning en suggesties voor een biedingsstrategie krijgen.

Bepaal wat je kúnt bieden

Voordat je gaat bieden, is het goed om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Je kunt je maximale hypotheek vrijblijvend door een van onze adviseurs laten peilen tijdens een telefonische afspraak. Goed om te weten: je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Alles daarboven betaal je dus met eigen geld, tenzij je bijvoorbeeld overwaarde in je huidige woning hebt zitten die je kunt inbrengen.

Houd er rekening mee dat je sowieso ongeveer 2 á 4% van de koopprijs aan eigen geld nodig hebt. Ontdek waarom.

Bieden op een huis met meerdere kapers op de kust

Met meerdere geïnteresseerden tegelijk bieden op hetzelfde huis komt vaak voor. Daar vertellen we niks nieuws mee. De verkoopmakelaar mag onderhandelen met meerdere partijen, maar mag niet vertellen hoeveel er is geboden. Wel moet hij vertellen met hoeveel partijen hij onderhandelt – een kleine strohalm om je aan vast te houden. Het goede nieuws is dat er wordt gewerkt aan een biedlogboek, waarmee het koopproces transparanter moet worden.

Zijn er veel geïnteresseerden? Dan kiest de makelaar vaak voor verkoop bij inschrijving.

Bieden op een huis

Verkoop bij inschrijving

Bij een inschrijvingsprocedure als verkoop bij inschrijving breng je voor een bepaald tijdstip een bod uit in een gesloten envelop. Dat klinkt spannend. En dat is het eigenlijk ook. Het kan namelijk een openingsbod zijn, maar ook een eindbod. Je weet niet wat de rest biedt. Na het sluitingstijdstip bekijkt de verkopende partij alle biedingen en bepaalt wie ze het huis gunnen. Dat hoeft niet per se degene te zijn met het hoogste bod, het kan ook het bod zijn met de beste voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden opnemen

Naast je openingsbod geef je vaak ook de ontbindende voorwaarden door. Meestal is het verstandig om deze mee te nemen in je bod. We zetten de opties op een rij:

  • Kiezen voor financieringsvoorbehoud. Dat geeft je als koper de tijd om de financiering voor de aankoop rond te krijgen. Lees meer over bieden met of zonder financieringsvoorbehoud. Viisi kan je hierbij een extra handje helpen: met Bieden met Zekerheid kun je bieden zonder voorbehoud van financiering, zónder dat je zelf financieel risico loopt.
  • Voorbehoud van een bouwkundige keuring. Zo kun je nog onder de koop uit als blijkt dat er veel onderhoud aan de woning nodig is na de bouwkundige keuring.
  • Als voorwaarde stellen dat het pand vrij is van huurders.

Twijfel je wat verstandig is?

Neem vrijblijvend contact met ons op

Hoe kun je je bod zo aantrekkelijk mogelijk maken?

Verstandig en aantrekkelijk bieden: het is een dunne scheidslijn. Bieden met zo min mogelijk voorbehoud maakt je bod aantrekkelijker. Dit is fijn voor de verkoper, maar wees je goed bewust van de risico’s die je zelf neemt. In sommige gevallen – bijvoorbeeld als je zelf veel eigen geld hebt – kan het best een interessante optie zijn. Anders raden we het vaak af. Belangrijk is om van tevoren goed te weten wat je mogelijkheden en eventuele risico’s zijn. Wij kunnen je helpen met een financiële check.

Dit kun je ook doen om je bod interessanter te maken:

  • Maak je voorwaarden aantrekkelijker door door de verkoper tegemoet te komen in de wensen. Bijvoorbeeld wat de overdrachtsdatum betreft. Let wel op de mogelijkheden voor een hypotheek als de overdracht erg snel (binnen 2 maanden) of pas erg laat (tussen 6 – 12 maanden) komt te liggen.
  • Kies voor een aankoopmakelaar. Dat kan ervoor zorgen dat je serieuzer overkomt als koper. Sommige verkopers vinden dat een belangrijke factor in de afweging.

Op welke manieren je kunt bieden op een huis?

Als je op een huis gaat bieden kun je het openingsbod schriftelijk, telefonisch, via e-mail of de website van de verkoopmakelaar uitbrengen. We raden het sterk aan om (ook) via e-mail te communiceren. Dat voorkomt vervelende misverstanden.

Bieden met behulp van Walter Living

Via een abonnement van Walter Living kun je standaard biedingsbrieven genereren. Bovendien kun je via Walter Living een inschatting maken van een realistische marktwaarde van de woning. En bijvoorbeeld ook inzicht krijgen in welke prijs je zou moeten bieden om voor de verkoper een knock-out bod te doen.

Nog even over overbieden

We snappen goed dat de tips op deze pagina geen garantie zijn voor succes. Overbieden op de huidige woningmarkt is eerder regel dan uitzondering. Benieuwd hoe je hier specifiek mee om kunt gaan en waar je verstandig aan doet? Neem dan contact met ons op.

Plan een vrijblijvende afspraak

Deel dit artikel: